Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Osnovana druga ribarska zadruga u Kalima

Autor: Dragana Glavočić

12.12.2008. 23:00
Osnovana druga ribarska zadruga u Kalima

Foto: Adam VIDAS



Izabrano je radno predsjedništvo u sastavu Damir Mišlov, Zlatomir Franov i Neven Mišlov koji je imenovan upraviteljem Zadruge. Jednoglasno je odlučeno da Zadruga postane član županijskog i državnog zadružnog saveza
U nazočnosti državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića, Gorana Marinovića, predsjednika Saveza zadruga Zadarske županije te brojnih ribara održana je jučer svečana osnivačka skupština ribarske zadruge “Omega 3” u općinskim prostorima. Prigodnom riječju skupštinu je otvorio predsjednik Zadruge Zlatomir Franov, kazavši da se već duže vrijeme osjećala potreba za osnivanjem ribarske zadruge koja bi okupila ribare te im olakšala ribolov, poslovanje, održavanje plovila i trgovinu.
– Kao dobri gospodarstvenici nastojat ćemo racionalno odnositi se prema moru i nastojati ga zaštititi. Osim toga, nastojat ćemo aktivno sudjelovati u svim aktivnostima vezanim za ribarstvo. Namjera nam je stvoriti snažnu zadrugu koja će u budućnosti biti naš ponos i egzistencija, kazao je Franov.
Tijekom skupštine izabrano je radno predsjedništvo u sastavu Damir Mišlov, Zlatomir Franov i Neven Mišlov, koji je ujedno imenovan upraviteljem Zadruge. Jednoglasno je odlučeno da Zadruga postane član županijskog i državnog zadružnog saveza.
Nazočnima se potom obratio Goran Marinović, istaknuvši da bez zadruživanja nije moguć opstanak.
– Još prije 100 godina naši su djedovi uvidjeli važnost udruživanja u zadruge. Sudeći po broju zadruga koje djeluju na području mjesta, možemo vidjeti da Kali ima dugu tradiciju zadruživanja, istaknuo je Marinović zaželjevši dugi niz godina djelovanja ribarske zadruge koja bi mogla postati “alfa i omega kaljskog ribarstva”.
Državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić nazočnima se obratio prigodnom riječi, čestitajući osnivanje druge po redu ribarske zadruge u Kalima.
– Ono za što sam se zalagao kao predsjednik Ceha ribara ostvaruje se danas. Kaljski ribari predstavljaju jedan od najvažnijih čimbenika hrvatskog ribarstva, kazao je Božanić, dodajući da u budućnosti ribari neće moći samostalno poslovati bez zadruga jer će se ukupan ulov moći bolje plasirati na tržište. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u idućoj proračunskoj godini osiguralo je sredstva za kupnju zemljišta i izgradnju objekta zadruge. Riječ je o bespovratnim sredstvima.
Upravitelj ribarske zadruge “Omega 3” Neven Mišlov obrazložio je okupljenom skupu zašto je odlučeno zadruzi dati ime “Omega 3”.
– Počeli smo od imena koji proizlazi od naše djelatnosti – lov plave ribe koja je bogata omegom 3, pojasnio je Mišlov. Trenutačno je u novoosnovanu zadrugu učlanjeno 20 ribara, i to ne samo iz Kali već iz ostalih mjesta. Ostvareni prihod Zadruga će uložiti u održavanje flote.