Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Svilena obrana

Autor: Roman Morović

12.12.2008. 23:00
Svilena obrana

Foto: Zvonko KUCELIN



Veliko olakšanje osjetili su igrači, stručni stožer i navijači Zadra nakon završetka utakmice s Olimpijom. Gosti iz Ljubljane držali su se u igri sve do posljednje dvije minute susreta, kada su čak imali i pola koša prednosti. Tada su ipak Zadrani, prvo tricom Johnsona, a potom i pogocima kapetana Gečevskog uspjeli prelomiti utakmicu i privesti je kraju bez velikih stresova u posljednjim sekundama. Nije to bila nimalo laka utakmica, uostalom, nitko nije niti očekivao da će biti laka. Olimpija se, s novim trenerom Zdovcom na čelu, pokazala izrazito čvrstom momčadi, a ne treba zaboraviti da su im nedostajale dvije vrlo važne karike kao što su Ilievski i Milič. Zadar je igrao bez Dixona, premda je i on ušao, te pogodio svoju prvu tricu nakon ozljede što je za početak vrlo dobra stvar. No, američki razigravač još uvijek ima problema, sada i sa drugim zglobom, tako da će se valjati još malo strpiti da bude u potpunosti spreman. Bilo kako bilo, dva boda pišu se na zadarski konto, a to je na koncu ipak ono što je najvažnije.
– Puno je razloga zbog kojih je ova utakmica bila onakva kakva je bila. Prije svega igrali smo protiv jednog euroligaša koji je odigrao vrlo kvalitetnu utakmicu. Zatim, činjenica je da promjena trenera često zna dati kratkoročne i brze plodove. I na kraju ovo je prva utakmica nešto drugačija od svih onih koje smo do sada igrali u našoj dvorani jer su do sada sve naše utakmice bile u kontekstu od 20 do 44 koša razlike. Ovo je prva utakmica ovakvog profila u našoj dvorani i time ova dva osvojena boda još više dobivaju na značaju – kazao je nakon utakmice trener košarkaša Zadra Aleksandar Petrović i još malo opisao sam tijek susreta i način na koji je njegova momčad uspjela pobijediti Olimpiju.
– Problemi su nastali u prvom poluvremenu gdje smo mi odigrali doslovno svilenu obranu. Zabili smo 46 koševa uz četiri Jubyeva promašena slobodna bacanja i to je ono što Zadar može napraviti svakom protivniku. Međutim, u obrani smo dozvolili Olimpiji previše laganih poena. Od prve dvije trice Zupana kada u jednostavnoj rotaciji nismo bili na ruci do laganih prodora ispod koša. Zbog toga je na poluvremenu bilo samo plus jedan za nas i tu je Olimpija vidjela svoju šansu. Jedini način da se dobije ovakva utakmica bio je taj da se igra koš na koš i da se pred kraj pokuša prelomiti rezultat. Mislim da nam je u tome dosta pomogla zona kojom smo ipak razbili ritam napadačkih kretnji Olimpije i doveli sebe u situaciju da se osjećamo bitno lagodnije na terenu.
Pobjeda je tu, pišu se dva boda, no već u utorak je nova utakmica, a u subotu još jedna. Sve jedna važnije od druge. Stoga Zadrani moraju ostati maksimalno koncentrirani.
– Sada nas očekuje serija velikih utakmica u našoj dvorani koja će, vjerujem, biti puna i mi ćemo pokušati pronaći način da na tim utakmicama što kvalitetnije odreagiramo – zaključio je Petrović.
Po sedmi put ove sezone gostujući trener, u ovom slučaju Jurij Zdovc, mogao je samo čestitati svom kolegi na pobjedi.
– Čestitam kolegi Petroviću na zasluženoj pobjedi. Imali smo svoje prilike, no nažalost ih nismo iskoristili. Bili smo u utakmici sve do dvije minute prije kraja kada smo napravili neke glupe pogreške zbog kojih smo na kraju izgubili. Ipak, meni je najvažnije da su se dečki borili i da su dali sve od sebe na parketu. To nam je jedan dobar vjetar u leđa za utakmice koje nas očekuju ali svjesni smo da nas čeka jako puno posla – kazao je Zdovc nakon osmog poraza Olimpije ove sezone, prvog pod njegovim vodstvom.


 DIXON UŠAO PA IZIŠAO


Malik Dixon ušao je u igru, prvi put nakon ozljede zadobivene na utakmici u Podgorici, početkom druge četvrtine. Pogodio je jednu tricu, no uskoro je izišao iz igre i više se nije vraćao. Drugo poluvrijeme proveo je zagrijavajući se iza domaće klupe.
– Ponovno su se javili problemi sa Dixonom. Ovoga puta se radi o distorziji drugog zgloba, no ozljeda nije toliko ozbiljna i mislim da će biti spreman za iduću utakmicu – kazao je nakon utakmice trener Petrović.