Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Torta za ‘četiri mušketira’

Autor: Krešimir Bukvić

12.12.2008. 23:00
Torta za ‘četiri mušketira’

Foto: Irena JURJEVIĆ



Jasni Ančić, Heleni Kalinić i Hrvoju Zalaru u posljednjem se činu pridružio i mladi zadarski glumac Duško Modrinić, utjelovljujući nikad zaboravljenu mladenačku simpatiju kćerke glavnog ženskog lika. Modriniću je ovo druga uloga u produkciji HKK. Zadovoljan je napravljenim
Na premijeru najnovije predstave u vlastitoj produkciji Hrvatske kazališne kuće Zadar “Staklena menažerija”, Tennessee Williamsa u režiji Dražena Ferenčine, već uvriježeno došao je velik broj Zadrana. U tome ih nije spriječia čak ni jaka kiša, koja je prekjučer navečer poharala Zadar, praćena snažnim jugom. Kazalište je vrvilo od poklonika kazališta, kojih je, sudeći po posjećenosti predstava u vlastitoj produkciji HKK, sve više i više. Razlog tome, osim činjenice da grad vapi za kulturnim događanjima, posebice u zimsko doba, leži svakako i u domjenku koji neizostavno sljedi svaku premijeru, a koji nažalost biva jedno od rijetkih mjesta okupljanja Zadrana željnih događanja kulturnog predznaka. Prigodno rezanje torte nakon izvedbe bila je stoga dobra prilika da se nešto prezalogaji i razmjene prvi utisci. Što su nam to novo priredili u kazalištu došao je vidjeti i prvi čovjek županije, župan Stipe Zrilić. Kaže da mu se predstava svidjela, da je dobra, uvezena iz Amerike kao i ova kriza koja hara svijetom.
Dominantne žene dolaze
– Svidjelo mi se, gledajući ovu obiteljsku dramu glavnih protagonista razmišljao sam o tome kako je kriza ovog tipa nešto kroz što prolaze brojne obitelji. Predstava mi se svidjela i zbog toga što je klasičnog tipa. Promišlja o svijetu na jedan realan način. Kako se i sam bavim umjetnošću, slikarstvom kroz koje nastojim prikazati svjet oko mene što realnije, onakakav kakav on je, drago mi je da smo to imali priliku vidjeti i u ovoj predstavi. Iako je vrijeme događanja radnje daleko iza nas, predstava je itakako aktualna, ističe Zrilić.
Zadovoljan osmjeh na licu mogao se vidjeti i u glavne glumice Jasne Ančić. Kakva je predstava bila nije nam mogla reći, kaže da ju nije gledala, već «samo» odglumila, no kako joj je drago da je Zadar i ovaj puta uspio napraviti netetralni, no zato teatraski komad.
Dodaje kako joj je uloga dominantnih žena poput ove već pomalo i dosta i kako se zaželila jedne dobre komedije.
– Čini mi se da mi zadnjih 20 godina, od kada sam prešla u drugu polovicu vlastitog stoljeća te dominantne majke, dominantne žene dolaze zapravo kao nekakve dvorske pratilje. Zaželila sam se dobre komedije, manjih ulaga, naravno isto tako karakternih, priča Jasna. No, ta joj se želja neće ispuniti skoro, s obzirom da ju i na sljedećoj premijeri HKK čeka uloga snažne žene. Jasna će u predstavi «Željezo» igrati dominantnu majku, pravu zvjer, kako nam je povjerila, koja dirigira tuđim sudbinama čak iz zatvora. U «Željezu» će joj se pridružiti i Mirko Šatalić, čiji je posao u menažeriji bio vrlo jednostavan, trebalo se samo slikati i portret prosljediti na scenu.
– Predstava je bila sjajna, pogotovo za onoga koji stalno visi na sceni, a ne kaže ni jednu jedinu riječ, komentirao je kroz smijeh premijeru Šatalić. Da mu je predstava «legla» priznao na je i mladi glumac Kazališta lutaka Jure Aras.
Dostojna većih kazališnih kuća
– Dobri glumci, dobar redatelj, dobra scenografija. Tekst je doduše iz davnine, nisam baš na «ti» s tim građanskim problemima, no svidjelo mi se, ističe Aras. Njegovo mišljenje djeli i ravnatelj Opće bolnice Zadar Zvonimir Vrančić. Kaže kako je bilo krasno.
– Baš sam na kraju komentirao sa suprugom kako ovo nije jedna provincijska predstava, već predstava dostojna većih kazališnih kuća. Stoga čestitke našoj zadarskoj kazališnoj kući, samo nek nastave ovim tempom i dalje, poručio je Vrančić.
Jasni Ančić, Heleni Kalinić i Hrvoju Zalaru u posljednjem se činu pridružio i mladi zadarski glumac Duško Modrinić, utjelovljujući nikad zaboravljenu mladenačku simpatiju kćerke glavnog ženskog lika. Modriniću je ovo druga uloga u produkciji HKK. Zadovoljan je napravljenim.
– Imao sam mali hendikep što nisam mogao stalno biti tu s ekipom, morao sam dolaziti i po nekoliko puta tjedno iz Zagreba na probe, no zadnjih smo par dana udružili snage i napravili predstavu. Zadovoljan sam, ispalo je onako kako sam očekivao. To je to. Naravno predstava će se tjekom vremena svakako još razvijati, no drago mi je da su ljudi zadovoljni i da smo ih uspjeli dirnuti, zaključuje Modrinić.