Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Trostruko podgorsko slavlje vrijedno 21,2 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

12.12.2008. 23:00
Trostruko podgorsko slavlje vrijedno 21,2 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Podgorci su od jučer bogatiji za čak 21,2 milijuna kuna koje im je blagonaklono omogućilo ministarstvo Božidara Kalmete, Hrvatske ceste, Zadarska županija i Općina Starigrad
Žitelji Općine Starigrad jučer su trostruko slavili. Nakon više od 100 godina dobili su novu rivu u Starigradu, otvoreni su radovi na nastavku izgradnje nogostupa s odvodnjom od Starigrada do Selina te je s nadležnim ministarstvom potpisano pismo namjere o sufinanciranju druge faze izgradnje starigradskog groblja na Brigu Šikića. Podgorci su od jučer bogatiji za čak 21,2 milijuna kuna koje im je blagonaklono omogućilo ministarstvo Božidara Kalmete, Hrvatske ceste, Zadarska županija i Općina Starigrad.
– Ova tri projekta od izuzetne su važnosti za žitelje Općine Starigrad. Završetkom istih značajno će se u pozitivnom smislu promijeniti izgled naših naselja, ali ne samo izgled već i običaji i navike, naglasio je načelnik Krste Ramić.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete u izgradnju starigradskog gata uložilo je 5,9 milijuna kuna. Nakon obnove gat je dug je 80 i širok 10 metara, a dubina je četiri metra pa će moći privezivati putničke brodove i udovoljiti zahtjevima nautičara i brodara te mjesnog stanovništva.
– Riva je izgrađena još davne 1906. godine te se intenzivnim korištenjem i zubom vremena započela urušavati. Kao pomorsko prometni objekt u vrijeme kad je izgrađena predstavljala je prozor, odnosno vrata u svijet žiteljima podvelebitskog kraja. Sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća imala je veliku važnost kao teretna luka preko koje je dopreman građevinski materijal za izgradnju objekata na području sadašnje općine. Tijekom Domovinskog rata riva je bila jedan od ključnih prometnih objekata preko koje je dopremana tehnika i pripadnici Hrvatske vojske, koji su zajedno s ponosnim Podgorcima hrabro branili i obranili ovaj dio hrvatske grude, rekao je Ramić dodajući kako je intenzivno korištenje rive u proteklim vremenima dovelo i do značajnih oštećenja koja su zahtijevala sveobuhvatnu sanaciju i produženje rive sa 65 na 80 metara dužine. Izvođač radova bila je tvrtka Montmontaža-hidroinženjering iz Splita, a nadzor je vršila tvrtka Idassacomerce iz Zadra.
– Hvala Bogu, to vrijeme je iza nas te smo velikim koracima krenuli u budućnost i razvoj ovog podvelebitskog kraja. Naša riva postat će važan pristanišni objekt koji bi danas, u vrijeme ekspanzije nautičkog i izletničkog turizma trebao biti samo inicijalni korak k uređenju obale, marina i lučica na našem području, istaknuo je Ramić. Simboličnim presijecanjem vrpce rivu su otvorili ministar Kalmeta, zadarski župan Stipe Zrilić, ravnatelj Županijske lučke uprave Marinko Slavić, državni tajnik Zoran Šikić i načelnik Ramić. Obred blagoslova je predvodio župnik don Marinko Jelečević.
Potom su Kalmeta i Ramić u hotelu Alan potpisali pismo namjere o sufinanciranju izgradnje druge faze novog starigradskog groblja u koje je već uloženo oko 20 milijuna kuna. Ovim svečanim potpisom iz državnog proračuna uložit će se još 7,3 milijuna kuna, etapno do 2010. godine. S ovom novom investicijom Kalmetino ministarstvo u izgradnji starigradskog groblja sudjelovat će s ukupno 9,3 milijuna kuna.
Trenutno se izvode radovi na izgradnji 150 grobnica sa tri i šest ukopnih mjesta, 40 skupnih grobnica, mrtvačnica i kameni zid oko groblja. Projektant groblja je tvrtka BOS projekt, izvođač radova tvrtka Ploter a nadzor vrši tvrtka Denmar iz Zadra, kazao je Ramić istaknuvši kako dosadašnja investicija iznosi oko 20 milijuna kuna ako se računaju i radovi u protekle tri godine kad se izgradilo 106 grobnica s po 3 i 6 ukupnih mjesta, spomeničko-memorijalni plato i zemljani radovi.
Prije otvaranje gata i potpisivanja pisma namjere pomoćnik ministra Josip Borić i šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta Zdravko Jerak označili su u Selinama početak radova na izgradnji nogostupa s odvodnjom u dužini od 3,5 kilometara. Vrijednost radova iznosi 7,9 milijuna kuna a s već završenim nogostupom u Starigradu sveukupno 14,6 milijuna kuna koje su osigurale Hrvatske ceste. Rok izgradnje je do početka glavne turističke sezone u 2009. godini.