Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski projekti idu dalje

Autor: Damir Maričić

12.12.2008. 23:00
Zadarski projekti idu dalje

Foto: Vedran SITNICA



Svi projekti će se nastaviti od plinifikacije do ulaganja u zračnu luku koju produljenjem piste za 500 metara valja učiniti spremnom na prijem svih zrakoplova, istaknuo je ministar Kalmeta
U ovom smo svi zajedno i nitko u tome ne smije ostati sam. Kao što je gospodarstvo znalo rješavati društvene probleme Zadra kada je trebalo tako i mi moramo sada pomoći gospodarstvu. Nastaviti ulaganja. Potvrditi sposobnost Zadra i Zadarske županije da se i s krizom nosi uspješnije od drugih sredina. Ne gledati na profit već na preživljavanje. Sačuvati likvidnost sustava. Ukinuti sve birokratske prepreke investicijama, samo su neke od konstatacija na “dobrom sastanku zbog loših vremena” kojeg je Gospodarska komora Zadarske županije zakazala pod predsjedanjem Darija Jurina kako bi zbrojila sadašnje prilike i pripremila se za kriznu 2009. godinu.
Kriza se još ne nazire
Takvom pozivu odazvao se uz članove Gospodarskog vijeća impresivan broj gospodarstvenika, ali i gradonačelnika i načelnika predvođenih dr. Živkom Kolegom i županom Stipom Zrilićem, predstavnicima državne uprave, obrtništva, turističkih zajednica, ali i predsjednikom uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) Antonom Kovačevom i ministrom mora, prometa i infrastrukture Božidarom Kalmetom.
Kao da je kotrljajuća grmljavina svjetske krize što se spušta put Hrvatske i Zadra objedinila kao nikad prije sve ovdašnje snage u traženju izlaza ili barem ublažavanju posljedica krize. Početak ne izgleda tako i to je dobro. Dario Jurin kratko je predstavio pokazatelje gospodarskih kretanja za devet mjeseci ove godine iz kojih se osim nekoliko iznimki kriza ne nazire. To pak znači da ovdašnje gospodarstvo u krizu ulazi relativno dobrog zdravlja.
Osim rasta troškova iznad prihoda, čemu je kumovalo nekoliko iznimno velikih porasta cijena na čelu s energentima, te prevelikog rasta zaliha, drugi parametri su dobri, štoviše, bitno bolji od hrvatskog prosjeka što mogu potvrditi temeljem prekjučer iznijetih prosječnih podataka za Hrvatsku, kazao je Jurin.
– Razgovarali smo s istaknutim tvrtkama, grupacijama s timovima koji dijele određene probleme i ovdje smo da predložimo što učiniti. Neki krizu ne osjećaju, a prvi su je osjetili izvoznici na razvijena tržišta. Trgovina ima pad samo kod tekstila, graditeljstvo za sad ne pada, a najveći problem vidljiv je kod malih poduzetnika, kazao je Jurin te iz dosad prodiskutiranog predložio niz mjera prema samim gospodarstvenicima, preme HBOR-u te lokalnoj samoupravi i državi.
Kroz navođenje mjera poziva se i na tradiciju Zadra da žilavošću, upornošću, zajedništvom rješava neke probleme brže od drugih. Posebno valja kazati kako su Željko Baradić i Davor Lončar kao načelnici općina koje su najviše napravile na poslovnim zonama pobrali niz pohvala, a vjerojatno će zahvaljujući tome za razliku od nekih kolega načelnika imati dogodine više prostora za razvoj od drugih.
Značajne potpore izvoznicima
Jurin je uime ostalih i ovom prilikom iznio zahvalnost i Kovačevu i Kalmeti na podršci koju pružaju gospodarstvu i razvitku Zadarske županije. Potom se obratio gradonačelnik Zadra dr. Živko Kolega navodeći kako gospodarstvenici sigurno mogu i trebaju računati i na Zadar ali i druge njegove kolege da im pomognu i podupru ih u teškim vremenima.
Kako ni jedan diskutant nije propustio govoriti o HBOR-u Anton Kovačev iznio je kako je to svakako kompliment onom što je HBOR radio. U deset mjeseci ove godine došli su do gotovo šest milijardi kuna kredita, ne računajući druge programe. No kreditni rejting sasvim neopravdano skinut im je kao i Hrvatskoj. U međuvremenu ni neke nerazvijenije zemlje nisu uspjele plasirati obveznice kao ni HBOR. Valja kazati da je Zadarska županija, odnosno ovdašnji gospodarstvenici uzela gotovo 2,3 milijarde kuna kredita.
– Očekujte da će se nastaviti posebno značajne potpore izvoznicima. U međuvremenu u nemogućnosti vanjskih izvora povukli su sindicirani kredit domaćih banaka, ali bez novih sredstava prijeti im povlačenje kredita što bi bio najgori scenarij. U tijeku su pregovori s EIB-om i CEB-om a očekuje se kako će državni proračun poduprijeti njihove programe. Zamolio je sve korisnike za maksimalnu financijsku disciplinu.
Zadarska županija u dobroj kondiciji
Uslijedilo je obraćanje ministra mora, prometa, i infrastrukture koji je odmah na početku odao priznanje komori za stavljanje ove točke na dnevni red kao i okupljanje ovakvog broja sudionika stavivši to u kontekst niza drugih inicijativa komore.
– Kriza je svjetska, a mi je ovdje ne možemo riješiti. No usvojiti ćemo zaključke kojih ćemo se pridržavati i poručiti da smo u ovom zajedno i da nitko u nevolji neće ostati sam, kazao je Kalmeta. Najavio je da će proračun RH u ponedjeljak sadržavati minus od 0,8 do 0,9 posto zbog poznatih razloga a iako se željelo ići s nultim deficitom. Za ilustraciju složenih prilika naveo je kako Hrvatske autoceste u nizu pokušaja nisu dobile kredit, unatoč redovnim prihodima od 1,6 milijardi kuna i 0,60 lipa udjela u svakoj prodanoj litri goriva. no spasio je sindikat domaćih banaka. No sve to ilustrira probleme zbog kojih je osnova zadaćaadržavnog proračuna osigurati likvidnost sistema, isplatu svih ostvarenih prava, plaća, podrški i sl. Očeujem u tome i podršku vama iznimno važnom HBOR-u.
– Ova župaanija je u boljoj kondiciji od niza drugih, a i struktura gospodarstva nije nepovoljna. Imamo iza sebe desetljeeće uspjeešnih ulaganja i razvoja u infrastrukturu i niz projekata. Kroz poglavlje 21. Zadar je uvršten u europsku mrežu prometa što znači da svaki projekt infrastrukture na ovom području može aplicirati ka europskim sredstvima. Svi projekti će se nastaviti, od plinifikacije do ulaganja u zračnu luku koju produljenjem piste za 500 metara valja učiniti spremnom na prijem svih zrakoplova, iako će to vjerojatno čekati godinu dana. Nova luka kreće s investicijom od 2220 milijuna eura kroz nekoliko goidina što znači i posao za privrednike. Vlada će poticati i gospodarske zone poput izvrsnih u Stankovcima i Poličniku.
Govoreći o nastavku uspješnosti ovog područja nije propustio dodaći se i politike najavljujući da će na HDZ-u usvojiti zaključak da sve jedinice lokalne samouprave u kojima čine vlast zadržavaju sve komunalne cijene na dosadašnjoj raazini. Posebno je podvukao značenje koje daljnje osposobljavanje Razvojne agencije Zadarskee županije ima za budući razvoj:
– Već 2011. putem nje u Zadarsku će se županiju moći plasirati 30 do 50 milijuna eura europskih sredstava.