Konobar ipak mora pitati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kava
Sebastian GOVORČIN
U Zadru najčešće prolazi "veliki s toplim"

U Zadru nema dvojbe oko toga da je popularni napitak od kave, macchiato, nastao upravo u našem gradu pa pomalo komično izgledaju tvrdnje nekih današnjih djevojaka i mladića koji na forumima i blogovima uvjereno pišu kako se macchiato počeo piti prije dvadesetak godina. Pa čak i ako nije prvi put spremljen u Zadru, činjenica je da ga se ovdje pilo puno više od dva desetljeća.

Macchiato je, međutim, s vremenom postao makijato i proširio se širom Lijepe naše. No, kako ga ispravno pripremiti pitanje je koje sve više zbunjuje i goste i konobare. O tome je nedavno na Hrvatskom radiju govorio i Tomislav Mrdeža, predavač na Universita de caffe de Croatia u Zagrebu i prvak Hrvatske u pripravi espressa. Zbog praktičnih razloga, kazao je, danas konobar mora zapravo pitati gosta hoće li "veliki ili mali" makijato te želi li hladno ili toplo mlijeko. No, Mrdeža je priznao i ono što istinski zadarski poklonici makijata oduvijek znaju, da je "pravi" makijato jedino onaj koji se priprema od esspressa s malo hladnog mlijeka te da su svi naknadni izumi, zapravo prilagođavanja. Nažalost, dodatni opis kakav makijato želimo potrebno je danas iznositi i u zadarskim kafićima, premda će se i ne tako stari Zadrani i Zadranke prisjetiti da je još do relativno nedavno u Zadru bilo dovoljno naručiti makijato i dobiti ga kako spada. No, to je bilo u ona vremena kad bi na takvu narudžbu konobari u drugim gradovima, okretali svoj pogled prema polici s likerima i odgovarali da im je macchiata nestalo, ali da imaju amaretto ili cynar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno