Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Promocija zdravlja i prevencija bolesti

Autor: Teuta Babajko Jamičić

12.12.2009. 23:00
Promocija zdravlja i prevencija bolesti

Foto: Zvonko KUCELIN



Savjet za zdravlje prvenstveno je osnovan radi davanja mišljenja na prijedlog plana zdravstvene zaštite i predlaganja mjera za ostvarivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji


Temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti Skupština Zadarske županije donijela je odluku o osnivanju Savjeta za zdravlje Zadarske županije. Savjet za zdravlje prvenstveno je osnovan radi davanja mišljenja na prijedlog plana zdravstvene zaštite i predlaganja mjera za ostvarivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji. Uz to, Savjet je osnovan i kako bi se ostvarila prava, obveze, zadaće i ciljevi Zadarske županije na području zdravstvene zaštite koji su propisani Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i drugim propisima.
Navedeni ciljevi, zbog kojih je osnovan Savjet za zdravlje, podrazumijevaju davanje inicijative za popunjavanje ili izmjenu mreže javne zdravstvene službe, predlaganje mjera za poboljšanje i popunjavanje kadrovske strukture zdravstvenih radnika koji pružaju zdravstvenu zaštitu stanovništvu u pojedinim zdravstvenim ustanovama ili na pojedinim područjima kao i poboljšanje kvalitete prostora i opreme koja se koristi za pružanje zdravstvene zaštite. Također, Savjet će predlagati mjere za promociju zdravlja i prevenciju bolesti te zaštitu specifičnih socijalnih skupina stanovništva i osiguravanje zdravog okoliša.
Savjet za zdravlje broji 14 članova, prestavnika lokalne samouprave, komora u zdravstvu, strukovnih udruženja, udruga za zaštitu prava pacijenata te sindikata i poslodavaca u zdravstvu u planiranju i evaluaciji zdravstvene zaštite na području jedinice regionalne samouprave, plus predsjednika. Predsjednik Savjeta za zdravlje je Josip Kraljić, a članovi Ivan Šimunić, Bibijana Baričević, Franka Krajnović, Dolores Grdović Kalmeta, Miljenko Ljoka, Joško Pinjatela, Dajana Subić, Renata Bek, Željko Čulina, Anka Grzunov, Maja Pavković, Benito Pucar, Izabela Sorić i Ana Petrić.