Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Asfaltna cesta gradi i kružni tok u Teslinoj

12.12.2010. 23:00
Asfaltna cesta gradi i kružni tok u Teslinoj


Prema prijedlogu Proračuna Grada Zadra za 2011. godinu Gradskom vijeću Grada Zadra na 17. sjednici koja će se održati 16. prosinca bit će podnesen Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti u postupku donošenja odluke o odabiru izvoditelja za nabavu, rekonstrukciju i izgradnju raskrižja ulice Nikole Tesle i Domovinskog rata te ulica Benka Benkovića i Put Bokanjca u Zadru.
Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave za rekonstrukciju i izgradnju navedenih ulica kao najpovoljnija prihvatljiva ponuda sposobnog ponuditelja pokazala se ponuda podnositelja Asfaltna cesta d.o.o. iz Splita, u iznosu od 4,3 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 5,3 milijuna kuna s PDV-om. Procijenjena vrijednost nabave bila je 7 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 8,6 milijuna kuna s PDV-om. Za javno nadmetanje pristiglo je osam ponuda a nakon najprihvatljivije, one Asfaltne ceste d.o.o. Split s iznosom 4.324.838,29 kuna bez PDV-a, slijedio je Franto d.o.o. Zadar sa iznosom od 4.358.440,83 kune,  dakle svega 30-ak tisuća kuna većom.
Ponuda tvrtke Sarađen d.o.o. iz Tisnog isključena je iz razloga što je ponuditelj u Troškovniku napravio računsku pogrešku čiji zbroj iznosi više od pet posto cijene ponude. Jednako tako ponuda ponuditelja Ceste Zadarske županije d.o.o. iz Zadra isključena je iz istih razloga, ali i iz razloga jer nije dostavio ni popis najmanje dva ugovora o radovima na izgradnji objekata niskogradnje.
Tvrtka Asfaltne ceste d.o.o. iz Splita nedavno je izabrana i za izvoditelja radova na rekonstrukciji Bihaćke ulice i dijela Ulice Bleiburških žrtava. Vrijednost te ponude, odnosno radova je 3,9 milijuna kuna. I na ovaj natječaj Grada Zadra pristiglo je sedam ponuda građevinara iz cijele Hrvatske. Raspon vrijednosti radova u njihovim ponudama kretao se od najniže 3,3 milijuna od 5,2 milijuna kuna. Međutim, samo su tri ponude bila valjane, među kojima i splitske tvrtke koja je bila najpovoljnija, odnosno najniža.
Osim toga, ista tvrtka je bila angažirana i na izgradnji zaobilazne ceste za Vir.
Iako je početak rekonstrukcije Bihaćke, te rekonstrukcije i izgradnje raskrižja ulice Nikole Tesle i Domovinskog rata te ulica Benka Benkovića i Put Bokanjca bio predviđen i najavljivan u 2010. godini, obje rekonstrukcije su odgođene te prolongirane za iduću 2011. godinu. Grozdana Perić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za financije istaknula je kako radovi na ove dvije lokacije u ovoj godini nisu započete zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa te ne potpisivanjem određenih ugovora potrebnih za početak radova.
– Iz mojih saznanja mogu reći da je problem oko Bihaćke ulice bio taj što su morali proći određeni rokovi nakon kojih se potpisuje ugovor o izgradnji, no tamo je vrlo bitno i usaglašavanje oko izmještanja kuće obitelji Vicković. Radi se o procesu koji se zapravo jako dugo otegao. Odšteta za tu kuću obitelji je isplaćena u cijelosti te se sada oni iz nje moraju u potpunosti povući, a da bi se oni mogli negdje smjestiti morali su napraviti određene preduvjete za selidbu, ali sve je to bilo vezano na kompletno rješavanja Bihaćke. Osim toga otvorio se problem i onih nekih obitelji koje su tvrdile da nisu bile svojevremeno isplaćene za zemljište. Tako da mogu reći da su ti imovinsko-pravni problemi prolongirali određene stvari. Što se tiče rotora u Teslinoj, ti radovi su uvjetovani poslom koji je vezan uz posao s Hrvatskim vodama za kolektor Smiljevac koji se proteže do Bokanjca te se dalje i nastavlja. Dok oni nisu potpisali ugovor za taj dio nije se mogla niti usuglasiti dinamika poslova jer oni moraju teći paralelno. Nema smisla dva puta prekopavati iste prometnice. Naime, prvo treba postaviti kolektor da bi se mogao urediti kružni tok. To je sada sve potpisano i sada se taj dio može raditi u predviđenim etapama te se s obzirom da je kraj godine poklopilo da se to onda prolongiralo za 2011. godinu, kazala je Perić dodajući kako se Izgradnjom kolektora visoke zone rješava odvodnja iznad ulice Domovinskoga rata, rasterećuje se kolektor na Tuđmanovoj ulici, a ovim projektom konačno se stvaraju uvjeti za buduće priključenje dijelova Plovanije i ostalih gradskih kvartova koji još nemaju odvodnju.