Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bivšem nogometašu zatvorska kazna, mladi odvjetnik osuđen uvjetno

12.12.2010. 23:00
Bivšem nogometašu zatvorska kazna, mladi odvjetnik osuđen uvjetno


Josip Modrić bivši nogometaš Zadra i Rijeke zbog “dilanja” kokaina osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i mjesec dana, dok je mladom zagrebačkom odvjetniku izrečena uvjetna osuda od tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od jedne godine


Suđenje koje je plijenilo pozornost javnosti zbog glavnih likova koji su bili optuženi zbog droge, okončano je danas izricanjem nepravomoćnih presuda, pa je tako Josip Modrić poznatiji kao Padela junior, bivši nogometaš Zadra i Rijeke osuđen na dvije godine i mjesec dana zatvora, dok je pripadnik “zlatne zagrebačke mladeži”, odvjetnik Fran Olujić, sin poznatijeg oca – odvjetnika Željka Olujića, osuđen uvjetnom kaznom od tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godine dana.
I dok se Fran Olujić i njegov zagrebački odvjetnik Ivan Lovrić nisu pojavili na izricanju presude, Josip Modrić zajedno sa svojim zadarskim odvjetnikom Gordanom Nižićem presudu je saslušao mirno bez vidljivog znaka bilo kakvih emocija.
Obrazlažući presudu predsjednik Sudskog vijeća Marijan Bitanga najprije se osvrnuo na prvooptuženog Modrića pojasnivši kako je nedvojebno dokazano “dilanje ” kokaina u njegovom slučaju, a tome u prilog su posvjedočili i policajci PU zadarske koji su ga uhitili i kod njega pronašli ostatak kokaina kao i novac od prodaje te ispis telefonskih poziva između njega i Olujića. Što se pak, tiče mladog odvjetnika, iako je poricao djelo za koje ga se teretilo, a to je posjed droge, odnosno činjenica da je od Modrića kupio oko sedam grama kokaina, Sudsko vijeće njegovu obranu nije prihvatilo smatrajući je neživotnom.
“Olujićeva obrana neživotna”
– Ovo vijeće smatra da je njegova obrana pokušaj izbjegavanja tereta krivnje i kazneno pravne odgovornosti. Upravo činjenica da je u pitanju odvjetnik, Olujiću je to cijenjeno kao otegotna okolnost. Iako njegova profesija nije imuna na socijalno patološko ponašanje i sukobe sa zakonom, u ovom slučaju to ima posebnu težinu. Kao olakotna okolnost Olujiću je cijenjena činjenica da do sada nije bio osuđivan – rekao je u obrazloženju presude sudac Marijan Bitanga.
U olakotne okolnosti Josipu Modriću, Sudsko je vijeće cijenilo njegovo priznanje, činjenicu da je u pitanju manja količina droge te činjenicu da je otac maloljetnog djeteta. U otegotne okolnosti ubrojila se činjenica da je Modrić do sada osuđivan zbog kaznenog djela ovjerovljavanja neistinitog sadržaja.
Na posljednoj je raspravi, prije izricanja presude, Fran Olujić, popdsjećamo, kategorički porekao kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret.
Ispričao je priču o cigaretama i rekao kako s drogom u životu nema nikakve veze.
Išli po cigarete za djevojke
Riječ je “posebnim ” cigaretama grčkog proizvođača koje nije bilo za kupiti na otoku Pašmanu i Ugljanu, pa je zajedno s prijateljem Aljošom Roksandićem morao u Zadar po te cigarete za društvo koje je ljetovalo u mjestu Barotul na otoku Pašmanu, iako, kako je tada rekao ni on, a ni njegov prijatelj Aljoša ne puše.
– Te sam večeri s društvom bio na otoku Pašmanu i kako su djevojke ostale bez cigareta, moj prijatelj Aljoša Roksandić i ja smo otišli do trajektnog pristaništa u Preku da kupimo cigarete, ali kako te cigarete tamo nismo našli, a upravo tada je trajekt iz Preka isplovljavao za Zadar ukrcali smo se i otišli do Zadra po cigarete. Kada smo se iskrcali Aljoša je otišao do kioska na rivi , a ja sam ostao pokraj trajekta i čekao ga, tim više što je to bio zadnji ili predzadnji trajekt te večeri, pa me bilo strah da ga ne propustimo. Bila je velika gužva i ljudi i auta, a u jednom trenutku se Josip Modrić našao kraj mene – pričao je u svojoj obrani mladi odvjetnik. Nije porekao svoje poznanstvo s Modrićem koje traje već desetak godina.
 U policiji se branio šutnjom
-Nisam bio siguran je li mi policija nešto smješta ili mi je možda na trajektu netko nešto stavio, podmetnuo u džep hlača, pa sam odlučio šutjeti u policiji – rekao je na posljednjoj raspravi prije izricanja presude, Fran Olujić.
Njegovu je priču potvrdio i Aljoša Roksandić (36), njegov dobar prijatelj, inače jedan od najmoćnijih mladih hrvatskih biznismena. On je naime, predsjednik Uprave Digitel komunikacija, najveće grupacije za integrirano tržišno komuniciranje u Hrvatskoj.
Prema optužnici, podsjećamo, Modrić i Olujić uhićeni su nakon što je Modrić u srpnju prošle godine na zadarskom trajektnom pristaništu u večernjim satima, izašavši iz BMW-a splitskih registracija prišao Olujiću i prodao mu 7,07 grama kokaina. Za kokain pakiran u jednu bijelu plastičnu vrećicu Olujić mu je u ruke dao novac, pisalo je u optužnici zadarskog tužiteljstva.
 


 ODLUKA HOK-a NAKON PRVOMOĆNOSTI PRESUDE




S obzirom na to da je zbog droge napravomoćno osuđen odvjetnik koji je po definiciji i član Hrvatske odvjetničke komore, zanimalo nas je hoće li on sada zbog dokazane krivnje i osuđujuće presude snositi kakve posljedice u obavljanju svog posla. Leo Andreis, predsjednik HOK- nam je pojasnio kako će Komora o tome odlučivati kada presuda postane pravomoćna, a sankcije su svakako moguće.