Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

I otočić Babac ulazi u 21. stoljeće

12.12.2010. 23:00
I otočić Babac ulazi u 21. stoljeće


Da bi stambeni objekti na otočiću dobili električnu struju potrebno je izgraditi i trafostanicu TS Babac


Usprkos nedjelji, kišnom i tmurnom vremenu, žiteljima i vikendašima na otočiću Babcu, nasuprot Turnja, jučer je bio najradosniji dan u životu. Ostvaren je desetljećima sanjan san, položen je podmorski kabel KB 20 kV od Turnja do Babca, a do kraja mjeseca siječnja otočić će i zasvijetliti.
 Veliki je to događaj za sve ljude s otočića Babca, Turanjce ali i cijelu općinu Sv. Filip i Jakov i Zadarsku županiju.
– Jedan od posljednjih otoka zadarskog arhipelaga koji do sada nije imao struju, otočić Babac, u sklopu elektrosustava Turanj-Babac-Pašman napokon ju dobiva. Vrijednost investicije HEP-a je tri milijuna kuna, govori Tomislav Dražić, direktor zadarske Elektre.
Osim Dražića postavljanje podzemnog kabela nadzirao je i direktor HEP-a Operater distribucijskog sustava d.o.o. Mišo Jurković sa suradnicima, savjetnik direktora Dražića Branko Burčul, nadzorni inženjer Ivan Balić i drugi.
– Sveukupna dužina kabela je 3.200 metara. Dužina podmorskog kabela je 1.770 metra, dok je kopnena dionica 1.430 metra. Dužina podvodnog kabela od Turnja do Babca iznosi 1.070 metara, a od Babca do Pašmana 700 metara. Na otočiću Babcu je tisuću metara podzemnog kabela, u Turnju 130 metara, a u Pašmanu 300 metara, nabrajao je Balić.
Osim starosjedilaca prezimena Mandić, otočić Babac sad naseljavaju i vikendaši. Na Babcu se nalazi i crkva Sv. Andrije građena u razdoblju od 13. do 15. stoljeća.
– Da bi stambeni objekti na otočiću dobili električnu struju potrebno je izgraditi i trafostanicu TS Babac, poručio je Balić.
Radove polaganja podmorskog kabela između Turnja i Babca te Babca i Pašmana izvodi splitska tvrtka za hidrogradnju Sub lift. Pašmanski kanal od Turnja do Babca jučer je vrvio od brodova, glisera, trajekta, dizalica, ronilaca…
– Postavljanje novog podmorskog kabela je rezultat znatno povećane potrošnje električne energije na otoku Pašmanu. Za ilustraciju, u posljednjih nekoliko godina, točnije od 2003., ukupna instalirana snaga otoka Pašmana povećala se za čak 250 posto te je dosegnula preko 11 MVA. Nova podmorska veza otoka Pašman, zapravo je jedan od tri planirana zahvata s kopnom koji rješavaju kvalitetno napajanje otoka Pašmana, istaknuo je Tomislav Dražić.