Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Podgradina napokon samostalno naselje u Općini Posedarje

12.12.2010. 23:00
Podgradina napokon samostalno naselje u Općini Posedarje


Bilo je nesuglasnosti na relaciji zastupnika HDZ – SDP sa zadarskog područja jer je zastupnica Antičević-Marinović iznijela stav da je do prethodnih problema došlo zbog nečijeg interesa. Zastupnici HDZ-a tome su se u diskusiji usprotivili


Sabor RH raspravio je jučer o izmjenama  Zakona o područjima županija, gradova i općina isprovociranu onim što su na zadarskom području potaknuli  najglasnije mještani Podgradine.
Inicijativu su, kako smo izvijestili, pokrenuli saborski  zastupnici HDZ-a sa zadarskog područja Nevenka Marinović, Ana Lovrin, Ivo Grbić  i Branko Kutija. Podržao ih je  niz kolega pa je 8. prosinca  ovo uvršteno u dnevni red  Sabora i to po hitnom postupku. Jučer se našlo i pred  Saborom.
Uime pokretača inicijative  prijedlog su obrazložili Nevenka Marinović te Kutija i  Grbić, istaknuvši nužnost upisa niza mjesta odnosno ispravka nedorečenog dosadašnjeg popisa kada su u pitanju Općina Posedarje i  Općina Poličnik. Pridružili su  im se u diskusiji i Ingrid Antičević Marinović uime SDP-a  odnosno HNS-ov zastupnik  Miljenko Dorić, svi suglasno s  izmjenama kojima će se propusti ispraviti.
Stoga očekujemo da će kod  glasovanja, koje bi se trebalo  dogoditi već u srijedu (Sabor  prekida zasjedanje 15. a prethodno će se odrađene točke  dnevnog reda izglasavati) , taj  prijedlog biti jednoglasno usvojen i problem razriješen.
Bilo je nešto iskrica, a ne tek  suglasnosti na relaciji zastupnika HDZ – SDP sa zadarskog  područja jer je zastupnica Antičević-Marinović iznijela stav  da je do prethodnih problema  došlo zbog nečijeg interesa.  Zastupnici HDZ-a tome su se  u diskusiji usprotivili.
Osim Podgradinjana čije  smo prosvjede opširno pratili,  izmjena se tiče niza naselja u  okviru navedene dvije općine.  Dosadašnjim Zakonom u  članku 16. pod rednim brojem  XIII. ZADARSKA ŽUPANIJA u sastav Općine Poličnik  pod točkom 13. pobrojana su  bila naselja: Briševo,  Dračevac Ninski, Islam Latinski (dio Rupalj), Lovinac,  Murvica, Poličnik, Suhovare i  Visočane.
Statutom Općine Poličnik   navedena su naselja na području Općine: Briševo,  Dračevac Ninski, Gornji Poličnik, Poličnik, Lovinac, Murvica, Murvica Gornja, Rupalj,  Suhovare i Visočane.
U istom zakonu pod Zadarskom županijom pod  točkom 14. u sastav Općine  Posedarje navedena su naselja: Islam Latinski (dio Podgradina), Posedarje, Slivnica i  Vinjerac.
Statut Općine Posedarje  navodi pak: Islam Latinski,  Podgradina, Posedarje, Slivnica, Ždrilo, Vinjerac i Grgurice. Dakle, niz naselja  Općina Poličnik i Posedarje  pogrešno su navedena u Zakonu. Za naselja na području  Općine Poličnik pogrešno je  navedeno naselje Rupalj („Islam Latinski dio Rupalj”). Islam Latinski samostalno je  naselje na području Općine  Posedarje, dok je Rupalj samostalno naselje na području  Općine Poličnik.
U Zakonu nisu navedena  naselja Gornji Poličnik i Murvica Gornja.
Što se tiče naselja na području Općine Posedarje, pogrešno su u nazivu spojena  naselja Islam Latinski i Podgradina. Riječ je naime, o dva  samostalna naselja koja su u  Zakonu navedena kao jedno  naselje – Islam Latinski (dio  Podgradina). Iz Zakona je izostavljeno i naselje Ždrilo, itd.  Uglavnom od srijede razloga  za prosvjede više neće biti.


 PRIJEDLOG ZAKONA




KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I  DOPUNAMA ZAKONA O PODRUČJIMA ŽUPANIJA,  GRADOVA I OPĆINA U REPUBLICI HRVATSKOJ
U Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici  Hrvatskoj („Narodne novine” broj 86/06, 125/06 – ispravak, 16/07 –  ispravak, 95/08 – Odluka USRH i 46/10 – ispravak) u članku 16. XIII.  ZADARSKA ŽUPANIJA, u Općini pod rednim brojem 13.
– Općina Poličnik: popis naselja koja ulaze u sastav te Općine mijenja  se na način da sada glasi:
13. Poličnik: Briševo, Dračevac Ninski, Gornji Poličnik, Lovinac,  Murvica, Murvica Gornja, Poličnik, Rupalj, Suhovare, Visočane.
Općina Posedarje: popis naselja koja ulaze u sastav te Općine mijenja  se na način da sada glasi:
 14. Posedarje: Grgurice, Islam Latinski, Podgradina, Posedarje,  Slivnica, Vinjerac, Ždrilo.