Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vukovi ponovno haraju Slivnicom

12.12.2010. 23:00
Vukovi ponovno haraju Slivnicom


Vukovi ponovno napadaju ovce u Slivnici, a ovoga puta zaklali su više od trećine stada u vlasništvu Miljenka i Zorke Lerga. Imali su 14 ovaca, a vukovi su zaklali pet, koje su se u idućih nekoliko dana trebale ojanjiti. Mještani govore kako je situacija s vukovima strašna te da ih čak viđaju po selu i da ih je strah da ne počnu napadati i ljude. Zorka Lerga ispričala nam je kako su vukovi napali njene ovce.
– Ovce su bile u ograđenom prostoru i prepale su se pasa od lovaca koji su stigli u Slivnicu te su pobjegle. Obično su se same vraćale do štale, ali ovoga puta su pobjegle na drugu stranu. Popodne sam ih krenula tražiti i našla sam udolinu u kojoj ih je vuk dohvatio. Dvije su odmah zaklane na mjestu, a oko dvjesto metara dalje bile su još tri zaklane, dok su ostale rastjerane, govori Zorka.
Kako nam je rekla, za nju je šteta neprocjenjiva. Ovce su se trebale ojanjiti, a obzirom da ima malo stado za svaku je bila posebno vezana.
– Da mi je netko davao i po 1000 kuna za svaku, ne bi ih prodala. Nitko nema ovakve ovce, trebale su se ojanjiti za koji dan, a lani mi je svaka dala po dva janjeta, kazala je Zorka ističući kako je volila svoje ovce, a uz njih se i odmarala te je ponekada i pričala s njima.
– Pravila sam ovčji sir za koji kažu da je bolji nego paški. Lani sam imala 12 ovaca i jednu kozu, napravila sam sir za sebe i djecu, a nešto sam prodala i kupila im sjeno, govori Zorka dodajući kako će sada biti i manje sira.
Ovo je već treći put da su vukovi upali u stado obitelji Lerga. Prvi put zaklano je osam ovaca, drugi put jedna i ovoga puta pet. Kako su nam rekli, prije vukova nije bilo u Slivnici.
– Nikada vuka nije bilo u Slivnici. Rodila sam se tu, a i naši roditelji ih ne pamte. Znali smo ujutro pustiti ovce, one bi se navečer vratile i sve je bilo u redu. Prije četiri do pet godina pojavili su se vukovi i nama su prvima zaklali osam ovaca, kazala je Zorka.
Ponovno je aktualizirana i priča o vukovima koji su planski nastanjeni u njihov kraj, a neki govore da su vidjeli i helikoptere kojima su vukovi doveženi. Mještani govore kako imaju osjećaj da su vukovi važniji nego njihova egzistencija.
– Cijelo selo ima probleme s vukovima. Ujutro i navečer ih čujemo, a čak smo ih i viđali po selu. Bojimo se izlaziti iz kuće, viđali smo ih na igralištu, ispred crkve i kod doma. Štete su ogromne, meni je u jednom danu zaklano 15 ovaca, iako su bile zatvorene. Dolazili su novinari i razni stručnjaci, ali problem s vukovima je ostao. Više se ne možemo baviti stočarstvom i ugrožena nam je egzistencija, kazala nam je jedna mještanka Slivnice.
Neki tvrde da ovo nisu divlji vukovi, već da su planski nastanjeni.
– Ljudi iz Vinjerca viđali su helikoptere, a kada smo postavili pitanje neki su govorili da tu vojnici vježbaju za Afganistan. Kada počne kružiti helikopter, dan iza toga nastaje pokolj. Svaki put se to događa. Živimo na selu, ali nismo glupi, govore neki mještani ističući kako su to sve čipirani vukovi dovezeni iz uzgajališta u Lici i kod Šibenika.


 GRGAS: ANIMOZITET PREMA VUKOVIMA


Ana Grgas, ovlašteni vještak Zadarske županije za štete od predatora, kazala nam je kako još nije uspjela izaći na teren i vidjeti točno o čemu se radi, a dodala je i kako nema govora da se vukovi u Slivnicu uvoze.
– Priča da su vukovi dovođeni helikopterom nema nikakvog smisla. Pa to su životinje koje su slobodne i nisu stacionirane. Obično napadaju ovce koje nisu primjereno zaštićene i čuvane, kazala nam je Grgas ističući kako mještani imaju velik animozitet prema vukovima.




 MJEŠTANI SE NADAJU DOPUŠTENJU ZA ODSTRJEL


Mještani Slivnice i cjeloga kraja govore kako su u strahu od vukova, a nadaju se kako će lovci dobiti dopuštenje za odstrijel jer ih je, kako tvrde, previše.
– Odmah nam treba pomoć lovaca jer se bojimo i za vlastite živote. Zbog vukova sada ne mogu od kuće, ne mogu pustiti svoje ovce ni koze, kazali su nam neki od mještana Slivnice ističući kako se vukovi često mogu vidjeti u centru mjesta te da ih do prije nekoliko godina nije bilo na njihovom području.


 STRADALA VUČICA


O velikom broju vukova na području Općine Posedarje svjedoči i bizarna nesreća iz listopada, kada je na Jurjevcu, raskrižju za Novigrad, nepoznati vozač usmrtio vučicu. Neki od mještana i tada su govorili kako su za vrijeme očevida u obližnjoj šumi vidjeli i vuka.