Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Hrvatska prednjači po korupciji i birokraciji

12.12.2011. 23:00
Hrvatska prednjači po korupciji i birokraciji


Čak 80 posto ispitanika smatra da državna administracija narušava poslovne uvjete, a lokalna samouprava problem je za 65 posto tvrtki


U usporedbi s ostalim državama regije, najveći nedostaci poslovanja u Hrvatskoj su spora administracija, visoka nelikvidnost, korupcija te relativno malo tržište – mišljenje je tvrtki – članova Američke gospodarske komore i Nordijske gospodarske komore u Hrvatskoj, koje su jučer predstavile istraživanje o poslovnoj klimi u Hrvatskoj. Na njihovu je anketu odgovorilo gotovo 90 američkih i nordijskih, ali i domaćih poduzeća – članica dvaju komora, čiji menadžment smatra kako su se unatrag tri godine uvjeti poslovanja u Hrvatskoj značajno pogoršali.
Oko 40 posto ispitanika svoje poslovno iskustvo u Hrvatskoj ocjenjuje kao dobro ili vrlo dobro, 40 posto njih daje mu prosječnu ocjenu, a 17 posto jako lošu – kazale su Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Gordana Fuštar, izvršna direktorica Nordijske gospodarske komore. Veliko povećanje nenaplaćenih potraživanja i smanjenje potražnje, kazale su, glavni su čimbenici koje ispitanici navode kao razloge pogoršanja poslovanja. Unatoč Vladinoj antikorupcijskoj kampanji, također, 36 posto ispitanika smatra kako se korupcija čak i dodatno povećala.
Nadalje, 80 posto ispitanika kazalo je kako državna administracija narušava poslovne uvjete, dok je lokalna samouprava problem za 65 posto poduzeća.
Menadžment iz čak 40 posto poduzeća odgovorio je kako su poslovni uvjeti u Hrvatskoj među najlošijima u srednjoj i istočnoj Europi, prosječnima ih naziva još toliko ispitanika, dok svega tri posto onih koji posluju u Hrvatskoj i regiji smatra da Hrvatska nudi najbolje uvjete poslovanja. Takva situacija, zaključuju u komorama, mnoge potencijalne investitore prisiljava da sreću potraže drugdje, a mnogi koji se u Hrvatskoj već nalaze odgađaju, ili u potpunosti odustaju od kapitalnih ulaganja.


Rezultati poslani Josipoviću i veleposlanicima




“Glas ove poslovne zajednice mora se čuti, i zato je napravljeno ovo istraživanje, čije smo rezultate poslali predsjedniku Josipoviću, veleposlanicima u Hrvatskoj, dok će biti poslani i mjerodavnima u budućoj Vladi”, kazale su Doko Jelušić i Fuštar, nadajući se, kako napominju, da će barem neke od prepreka poslovnjacima biti otklonjene u skoroj perspektivi. Američka komora u Hrvatskoj broji 160 članova – tvrtki iz SAD-a, ali i sa drugih kontinenata, Nordijska gospodarska komora ima pak 60-tak članova, većinom iz nordijskih zemalja, ali i, manji broj, iz Hrvatske.