Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Konkretna znanja za zapošljavanje u Europi

12.12.2011. 23:00
Konkretna znanja za zapošljavanje u Europi


Učimo ih kako taj proces zapošljavanja izgleda. Dakle, kako se prijaviti za neki natječaj, kako je on koncipiran, a konkretno na ovoj radionici, jer traje jedan dan, fokusiramo se na prvu fazu – predselekciju, kazala je Krčelić


Europske institucije će uskoro nuditi široki spektar poslova ljudima s visokim obrazovanjem, a o specifičnoj proceduri zapošljavanja zadarski studenti mogli su više saznati jučer na radionici “Zapošljavanje u europskim institucijama” održanoj u IMPACT centru.
Osnovni cilj ovoga projekta, koji su organizirali Europski edukacijski forum i IMPACT – Europski centar za međusektorsku suradnju je upoznati mlade akademski obrazovane građane s postupkom zapošljavanja i radom u institucijama Europske Unije.
Dinka Krčelić iz Europskog edukacijskog foruma, nevladine udruge koja djeluje na području obrazovanja i savjetovanja za europske integracije, studentima je objašnjavala koje se vještine traže na predselekcijskom testu te kako se, u slučaju prolaska predselekcije, sastavlja životopis i motivacijsko pismo.
– Sa studentima radimo o postupku zapošljavanja u europskim institucijama, jer se radi o specifičnoj proceduri za koju je dobro da kandidati budu upoznati s postupkom te da se mogu jako dobro pripremiti. Europska Unija kuca na vrata i postaje realnost te se zbog toga radi o vrlo važnoj temi i nadam se da će ove radionice, sada usmjerene prema studentima hrvatskih sveučilišta, uskoro biti interesantne i svim ostalim potencijalnim zaposlenicima institucija Europske Unije, kazala je Krčelić.
Studenti su na jednodnevnoj radionici prošli kroz konkretne spoznaje, usmene i praktične, o postupcima zapošljavanja u europskim institucijama.
– Učimo ih kako taj proces zapošljavanja izgleda. Dakle, kako se prijaviti za neki natječaj, kako je on koncipiran, a konkretno na ovoj radionici, jer traje jedan dan, fokusiramo se na prvu fazu – predselekciju, kazala je Krčelić.
Na Zavodu za zapošljavanje većinu nezaposlenih s visokim obrazovanjem čine humanisti, kojih je i na Sveučilištu u Zadru najveći broj, a europske institucije su im jedna od opcija koja nudi vrlo dobro plaćene poslove.
– Budući da se radi o velikom broju institucija, a radi se o baš svim institucijama EU i svi se zapošljavaju na ovaj način, traže se razni profili. Rekla bih da se humanisti lako zaposle, jer kroz studij dobivaju širinu koja im omogućava da se lako prilagode nekom radnom ambijentu. To što su završili sociologiju, psihologiju ili jezike ne znači nužno da moraju raditi u struci, kaže Dinka Krčelić.
Poslovi se nude u Europskoj komisiji, Europskom vijeću, Vijeću ministara, Odboru regija i raznim drugim institucijama, a cilj je educirati što veći broj studenata. Radionica u Zadru, ali i drugim gradovima, organizirana je u okviru projekta koji je financiralo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.