Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obitelj pomaže u izlasku iz mraka ovisnosti

12.12.2011. 23:00
Obitelj pomaže u izlasku iz mraka ovisnosti


Svoje životne priče ispričali su Vladimir i Danijela o počecima ulaska u svijet ovisnosti, zatim o prelasku na jače droge i potpunom ulasku u svijet iz kojeg su mislili “svaki čas” izaći


U organizaciji Udruge žena Maslina Benkovac i Zajednice “Mondo Nuovo” iz Nunića održana je tribina simboličnog naziva “Koračam prema svjetlu” u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac.
Svim nazočnim uime organizatora zahvalila je predsjednica Marija Bešlić iz Udruge žena Maslina.  
Na tribini su sudjelovali štićenici Vladimir iz Varaždina i Danijela iz Zaprešića te voditeljica Ivana Buterin iz Terapijske zajednice Mondo nuovo iz Nunića. Svoje životne priče ispričali su Vladimir i Danijela o počecima ulaska u svijet ovisnosti, zatim prelaskom na jače droge i potpunim ulaskom u svijet iz kojeg su mislili “svaki čas” izići. Svijet u kojem su se izgubili, a nakon lutanja i traženja načina i izlaza dospjeli su u zajednicu u Nuniću. Dolaskom u zajednicu nisu bili baš motivirani i namjeravali su ostati toliko da se priberu, odnosno da prezime zimu pa će krenuti dalje onako kako oni znaju. No svakim danom u zajednici uviđali su nove vrijednosti, nove načine rješavanja problema. Učili su i još uče kako se nositi sa zadaćama koje donosi život, kako biti slobodan, kako steći samopoštovanje. Danas polako mijenjaju svoje živote, grade odnose s obitelji, prijateljima i koračaju prema svjetlu.
Terapijska zajednica “Mondo Nuovo” u sklopu svoga rehabilitacijsko-terapeutskoga programa veliku pažnju pridonosi i odnosima unutar obitelji. Tako osim samoga ovisnika koji uđe u zajednicu, terapeuti razgovaraju i sa svim ostalim članovima obitelji.
Kroz dugogodišnje iskustvo u radu s ovisnicima, došlo se do zaključaka da se uz iskrenu podršku obitelji ovisniku mnogo lakše probiti iz kruga ovisnosti. Kroz razgovore u savjetovalištima i ostali članovi obitelji lakše spoznaju problem ovisnosti. Kako je to i za mnoge roditelje mučna situacija nerijetko upravo dolasci u savjetovališta pomognu članovima obitelji za lakše shvate te prihvate problem.
Savjetovališta na području Zadarske županije nalaze se u Zadru, Josipa Jovića 1; tel/fax 023/311 623 i Benkovcu, Petra Zoranića 5A (prostorije Crvenoga križa); 098/610 609. Zajednica “Mondo Nuovo” u svojim savjetovalištima provodi individualnu i grupnu terapiju s članovima obitelji svojih štićenika. Cilj rada s obiteljima je uspostavljanje boljih i kvalitetnijih odnosa među svim članovima obitelji. Također, obiteljima koji imaju problem ovisnosti potrebna je podrška i razumijevanje, a nju najviše dobivaju u razgovorima s osobama koje imaju isti problem. Isto tako dva puta godišnje zajednica organizira tjedan dana za roditelje i ostale članove obitelji u Nuniću.
– Tijekom tjedna roditelja, roditelji rade sve što i štićenici od poslova pa do razgovora u grupama. Na taj način roditelji imaju mogućnost bolje razumjeti problem ovisnosti i kako je do njega došlo, ali isto tako štićenici mogu bolje razumjeti i upoznati roditelje, zaključila je voditeljica Ivana Buterin.