Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Puna božićnica svima, a ne samo Milinovićevima

12.12.2011. 23:00
Puna božićnica svima, a ne samo Milinovićevima


Upozoravajući da su svi rokovi za razgovore o visini božićnice odavno prošli, Preporod je pozvao Vladu i resorno ministarstvo da zaposlenima u školstvu isplate božićnicu u iznosu od 1.250 kuna. Nikakav manji iznos, kao ni višekratna isplata ugovorenog ne dolaze u obzir


Pokušaj da se na samom odlasku prepolovi iznos božićnice za javne i državne službe, što je Vlada u ponedjeljak prezentirala sindikatima, kukavičje je jaje koje se ostavlja budućoj Vladi, a predstavlja i vrhunac političke neodgovornosti, ocjenjuje dio sindikata javnih službi. Ostali se o Vladinom prijedlogu nisu očitovali, jer čekaju da ga dobiju u službenom obliku, “crno na bijelo”.
– Ponuda Vlade o isplati polovičnog iznosa božićnice duboko vrijeđa sve zaposlene u školstvu. Iako se više nije ni moglo očekivati od vlasti koja u osam godina mandata nije učinila ništa da popravi materijalni položaj 70-ak tisuća zaposlenih, u zbornicama je zavladala potpuna konsternacija – ističe predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić.
Upozoravajući da su svi rokovi za razgovore o visini božićnice odavno prošli, Preporod je pozvao Vladu i resorno ministarstvo da zaposlenima u školstvu isplate božićnicu u iznosu od 1.250 kuna. Nikakav manji iznos, kao ni višekratna isplata ugovorenog ne dolaze u obzir.
U Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika zasad se ne izjašnjavaju o Vladinom prijedlogu.
– Kad dobijemo službeni prijedlog, bit ćemo valjda nešto pametniji. Naš je stav, do tada, isplata pune božićnice u iznosu od 1.250 kuna – poručuje Boris Pleša, predsjednik sindikata.
Činjenica da će se puna božićnica izgleda isplatiti samo u sustavu zdravstva, po sudu Spomenke Avberšek, predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva, ni po čemu nije sporna. Isti bi iznos, odnosno punu božićnicu, morali primiti svi.
– Još smo u svibnju, kad se pregovaralo o pravima, jasno rekli da božićnicu ne damo, a Vlada je to prihvatila. Pitanje je zašto se kolege sindikalci jednostavno nisu digli i odbili bilo kakvu raspravu, već su dopustili Vladi da otvori to pitanje – čudi se Avberšek, koja glavnim krivcima za ovu situaciju smatra sindikalne čelnike. “Gospoda koja su dozvolila da se otvori ta Pandorina kutija su kriva. Nisu to ostavili Kukuriku koaliciji, nego građanima. To je sramota”, kaže Avberšek. To što će zdravstvo dobiti punu božićnicu, tvrdi ona, nije nikakav ekskluzivitet, te dodaje da se božićnica na isti način u zdravstvu isplaćuje već godinama, uz plaću do 10. u mjesecu, ili dan-dva nakon toga. I ministar uvijek prije toga šalje bolnicama i drugim ustanovama pismeni nalog da se božićnica isplati.
Svaki od mogućih ishoda spora oko božićnice, bila to isplata u dva dijela ili utuživanje Vlade zbog kršenja kolektivnog ugovora, ići će na teret buduće vlade. Iz Kukuriku koalicije, unatoč tome što im se ovime otvara novi financijski teret, ne žele komentirati potez vlade na odlasku. “Kad bude vrijeme, komentirat ćemo”, jedini je odgovor koji smo na pitanje o sporu oko božićnice u javnim i državnim službama dobili od kandidata za ministre u koalicijskoj vladi.


Većina građana priželjkuje novac




Prema istraživanju portala MojPosao provedenom na 500 ispitanika, nešto malo manje od polovice ispitanika očekuje božićnicu, što je porast od četiri posto u odnosu na rezultate istraživanja o božićnicama iz 2010. godine. Kao i prošle godine, većina građana priželjkuje novac (81 posto) i to prosječno 1.423 kune. Blagdanskoj naknadi najviše se nadaju zaposleni u stranim institucijama i u državnim tvrtkama (65 posto). Najmanja očekivanja imaju zaposlenici u domaćim privatnim tvrtkama (39 posto). Zaposleni u tvrtkama ili institucijama s više od 200 zaposlenih više se nadaju božićnici nego zaposleni ispitanici iz malih tvrtki. Božićnicu i ove godine najviše očekuju ispitanici iz Dalmacije, njih 59 posto, dok pesimisti ostaju stanovnici središnje Hrvatske (33 posto) te Zagreba i okolice (44 posto). Prošle je godine božićnicu dobila polovica ispitanika, što je za petinu manje nego 2009. Poslodavci su prošle godine u najvećoj mjeri božićnicu isplaćivali u novcu, i to u prosjeku 1.467 kuna, što je za dva posto više nego 2009. godine. Bon za kupovinu dobilo je 35 posto ispitanika, u prosječnoj vrijednosti od 638 kuna. Bez poklona za dijete prošle je godine ostalo čak 62 posto ispitanika, što je za 12 posto više nego 2009. Trinaestu plaću i božićnicu dobilo je svega šest posto ispitanika, a trinaestu plaću umjesto božićnice samo dva posto ispitanika.