Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Samo između Božića i Nove godine dozvoljena uporaba pirotehnike

12.12.2011. 23:00
Samo između Božića i Nove godine dozvoljena uporaba pirotehnike


“Mir i dobro” naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova već tradicionalno, od 1993. godine, organizira s ciljem da božićni i novogodišnji blagdani u zemlji proteknu u miru, a akciju će na području našeg grada i okolice provoditi policajci PU zadarske.
– Ove godine akcija „Mir i dobro” provodit će se od 12. prosinca 2011. godine do 8. siječnja 2012. godine kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira, ali i s ciljem sprečavanja zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske. Žodan je istaknuo da se tijekom nadolazećih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, očekuje da će veliki broj njih nazočiti svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima, da će se građani međusobno posjećivati u obiteljskim domovima te da se ovom preventivno-represivnom akcijom želi spriječiti, koliko je to moguće, da netko nastrada, da dođe do oštećenja prozorskih stakala stanova, obiteljskih kuća, javnih prijevoznih sredstava i prijevoznih sredstava u privatnom vlasništvu građana i slično.
– Policija će djelovati preventivno, represivno čime želimo postići što veći stupanj sigurnosti prometa na cestama i svih sudionika u prometu – rekao je Žodan podsjetivši ujedno i na odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu.
– Policija će u sklopu akcije provoditi i preventivno-represivni nadzor uporabe i prodaje pirotehničkih sredsta II. razreda koja je prema Zakonu dopuštena samo u vremenu od 15. prosinca 2011. do 1. siječnja 2012. godine. Uporaba tih sredstava dozvoljena je od 26. prosinca 2011. do 1. siječnja 2012. godine – pojasnio je Žodan podsjetivši ujedno još i da je osobama mlađim od 16 godina (II. razred) i 18 godina (III. razred) zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava. 
– Također, važno je istaknuti da je uporaba pirotehnike zabranjena u zatvorenim prostorijama i na prostorima na kojima se okuplja veći broj građana te da kršenje tih odredbi podliježe kaznenim sankcijama – istaknuo je Žodan dodavši da kršenje tih odredbi podliježe kaznenim sankcijama koje se u sudskoj praksi provode izricanjem visokih novčanih kazni.
– Kada je riječ o maloljetnicima, odnosno djeci, roditelji moraju znati da su oni odgovorni za njihovo ponašanje – zaključio je Žodan ujedno poželjevši u ime PU zadarske svim građanima mirne i ugodne nadolazeće blagdane.


Pojačana kontrola prometa u predblagdansko i blagdansko vrijeme


Za vrijeme trajanja akcije “Mir i dobro” na  području svake policijske postaje u sklopu  PU zadarske, provodit će se preventivno-represivne akcije u cestovnom prometu, naročito u dane vikenda prije predstojećih  blagdana, a sve s ciljem, ističu u policiji,  sprečavanja upravljanja motornim vozilima  pod utjecajem alkohola i droga te dosljednog poštivanja ograničenja brzine kretanja  vozila.