Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sloković: Očekivao je da će izaći danas, ali nije razočaran

12.12.2011. 23:00
Sloković: Očekivao je da će  izaći danas, ali nije razočaran


Unatoč naporima njegovih odvjetnika, Ivo Sanader jučer ipak nije izašao iz  zatvora u Remetincu.
Sanaderova obrana najavljivala je da će  tražiti od uprave zatvora da pusti bivšeg premijera na slobodu po odluci Ustavnog suda  kojom su ukinita rješenja Županijskog suda o  određivanju istražnog zatvora Ivi Sanaderu  tijekom istrage afere Fimi-media. Međutim,  kako su odlukom Ustavnog suda ta rješenja  ukinuta s današnjim danom, a u međuvremenu  je optužno vijeće po donesenoj optužnici odredilo Sanaderu produljenje pritvora, odvjetnički tim bivšeg premijera bio je prisiljen ponovno tražiti zaštitu od Ustavnog suda.
– Nije razočaran, jer je veliki borac, ali  očekivao je da će izaći danas, rekla je odvjetnica Jadranka Sloković koja je jučer poslije  podne posjetila Sanadera. Jučer tijekom jutra,  Sanaderovi odvjetnici osobno su odnijeli tužbu  Ustavnom sudu na rješenje optužnog vijeća o  produljenju pritvora bivšem premijeru.  Međutim, iako su očekivali da bi sud mogao  riješiti tužbu već tijekom dana, to se nije  dogodilo. U ustavnoj tužbi referirali su se na  prošlotjednu odluku Ustavnog suda kojom je  Sanaderu ukinut istražni zatvor u istom predmetu, ali po ranijim rješenjima, kao i na  rješenje suca istrage o prihvaćanju jamčevine  koje je uslijedilo logikom te odluke. Svejedno,  rješenje optužnog vijeća ipak nije oboreno ni  na Vrhovnom, niti na Ustavnom sudu, pa  zatvor nije mogao pustiti Sanadera da se brani  sa slobode.
Reporterske ekipe čekale su Sanadera ispred  Remetinca praktički tijekom cijelog dana, ali  nisu ga dočekale, jer Ustavni sud nije riješio  njegovu tužbu promptno, već ju je dodijelio u  rad odgovarajućem vijeću. Treba reći i da Ustavni sud daje prioritet hitnim tužbama poput  onih u kojima građani tvrde da im se prava krše  pritvorom, ali isto tako treba podsjetiti da  Ustavni sud može odlučivati samo u stvarima u  kojima su pravni lijekovi iscrpljeni na redovnim sudovima. A u ovom slučaju, o rješenju  optužnog vijeća tek se treba očitovati Vrhovni  sud po žalbi USKOK-a na visinu jamčevine.
Podsjetimo, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu produljilo je Sanaderu pritvor uz  sigurnosnu mjeru jamčevine u iznosu od 12,5  milijuna kuna u gotovini i nekretninama, te uz  predaju putovnice i obvezu javljanja sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.