Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Suša oblici podarila gorčinu i pikantnost

12.12.2011. 23:00
Suša oblici podarila gorčinu i pikantnost


Zadovoljan što sam dobio priznanje za treće mjesto jer će maslinova ulja još sazrijevati i biti testirana na manifestacijama koje slijede, rekao je dr. Ivica Vlatković


Treći Dani mladog maslinovog ulja nedavno su se održali u Trogiru, u hotelu Medena u organizaciji Udruge maslinara “Maslina” i Grada Trogira. Pobjednik manifestacije je Zoran Bračulj, drugo mjesto pripalo je Ankici Radojki Glavina, a treće dr. Ivici Vlatkoviću.
– Odlazak na svaku od manifestacija je velika čast jer se samo na taj način može provjeriti jednogodišnji rad u maslinarstvu odnosno kvaliteta proizvedenog maslinovog ulja. Manifestacija u Trogiru je prva ovogodišnja manifestacija i počašćen sam i vrlo zadovoljan što sam dobio priznanje za treće mjesto jer će maslinova ulja još sazrijevati i biti testirana na manifestacijama koje slijede, rekao nam je dr. Ivica Vlatković.
Spas u navodnjavanju
Maslinovo ulje Zorana Bračulja iz Splita osvojilo je prvo mjesto u konkurenciji od pristiglih 42 uzorka iz cijele Dalmacije. Bračulj je Vojvođanin dalmatinskih korijena koji se skrasio u Splitu, a u Planom ima maslinik. Po struci je veterinar koji se već deset godina bavi maslinarstvom.
– Nagrada me vrlo obradovala i motivacija je u daljnjem bavljenju maslinarstvom. Pored dvadeset starih maslina posadio sam još devedeset mladih od kojih su neke već na rodu. Smatram da je navodnjavanje na ovogodišnju sušu bilo presudno za visoku kvalitetu ulja za koje sam dobio priznanje, kazao nam je Zoran Bračulj.
Voditeljica panela Sandra Petričević istaknula je da su na manifestaciju pristigla 42 uzorka od čega je 36 ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Navela je da su se okusi i mirisi razlikovali od prijašnjih godina i kako je evidentno da je suša utjecala na netipične okusne karakteristike gorčine i pikantnosti nesvojstvene oblici.
Razmjena iskustava
Edo Majić na Supetru, na otoku Braču, naslijedio je maslinik s oko 70 maslina, sorte oblica. S obitelji podiže novi maslinik 2007. godine sa 120 stabala gdje je temeljna sorta oblica, uz lastovku, levantinku, pendolino i grossa di spagna. Bavljenje maslinarstvom Edi predstavlja veliku radost i trenutke relaksacije boravka u prirodi. Odlučio je krenuti na natjecanja radi upoznavanja maslinara, izmjene iskustava, znanja i ugodnih druženja.
– Kroz druženje u Trogiru ali i na forumu portala Maslina.net stekao sam prijateljstvo s dr. Vlatkovićem. Puno mi je pomogao kroz savjete, odličan je mentor koji je svoje veliko znanje o maslinarstvu podijelio sa nama i na tome sam mu vrlo zahvalan. Uz dr. Vlatkovića drago mi je da sam na manifestaciji bio u prilici upoznati maslinare iz cijele Dalmacije, naglasio je Edo Majić.
Ovogodišnja manifestacija imala je i humanitarni karakter. Udruga tjelesnih invalida “TOMS” uz financijsku podršku Udruge “Maslina”, pripremila je dvjesto porcija crnog i mesnog rižota, a građani su po simboličnoj cijeni uživali u navedenim specijalitetima. Novac od prodaje namijenjen je novootvorenom dječjem centru “Dječji osmjeh”. Organizatori su u suradnji sa Udrugom “Trogirski kogo” u Hotelu Medena za sve sudionike priredili kulinarski show. Prisutni su mogli degustirati razne delicije od maslina kao što su kruh s maslinama i ljekovitim travama, punjene masline s pjenicom od morskih plodova, razne tapenade, marinade kao i karpaču oplemenjenu s maslinama i vrhunskim maslinovim uljem te kolače i torte s dodatkom maslina.


Matešić: Teška i zahtjevna godina




Iz Zadarske županije, uz dr. Ivicu Vlatkovića na manifestaciji je sudjelovao i maslinar Marin Matešić iz Dikla.
– Raduje me da mi je ulje uvršteno u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja jer je ova godina bila izuzetno teška i zahtjevna za sve nas maslinare i nadam se da ću na predstojećim manifestacijama ponoviti dosadašnje uspjehe, ustvrdio je Marin Matešić.