Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zeleni krovovi za bolji, kvalitetniji i zdraviji život

12.12.2011. 23:00
Zeleni krovovi za bolji, kvalitetniji i zdraviji život


Eko-Zadar će u suradnji s MO Brodarica provesti anketu s predstavnicima zgrada, a zeleni krovovi mogli bi niknuti u gradskim predjelima Maraska i Solidarnost


Pokušavamo približiti Zadranima dobre i kvalitetne stvari koje se događaju u svijetu, a mi ih možemo primjenjivati u našoj maloj lokalnoj zajednici kako bismo imali bolji, kvalitetniji i zdraviji život, kazala je Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko-Zadar, otvarajući tribinu Zeleni krovovi u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.
Pojam zeleni krovovi podrazumijeva površine koje su potpuno ili djelomično pokrivene vegetacijom i od samog krova su odijeljene zaštitnim slojem, a jedan od ciljeva tribine bio je i početak pilot-projekta u Zadru i edukacije zainteresiranih za stvaranje zelenih oaza na svojim krovovima.
Anketa s vlasnicima zgrada
Ovih dana Udruga Eko-Zadar će u suradnji s MO Brodarica započeti anketu s predstavnicima zgrada, a zeleni krovovi mogli bi niknuti u gradskim predjelima Maraska i Solidarnost. Zainteresiranima u Gradskoj knjižnici organizatori su osim o pojmu zelenih krovova rekli više i o provedenom “Projektu paprika”, ali i o održivom graditeljstvu i biotekturi.
Ines Urošević, aktivistica Udruge Eko-Zadar, okupljenima je predstavila projekt paprika koji je udruga provela prije nekoliko godina, a radilo se o sjemenu paprike i rajčice koje su aktivisti sadili prema mjesečevom kalendaru te su podijeljene građanima i prijateljima udruge. Taj projekt bio je uvod u ovaj. Bruno Motika, permakulturist i predstavnik Udruge ZMAG i Vukomerića okupljenima je prezentirao prednosti održive gradnje i biotekture, a rekao je i kako su gradovi postali urbane pustinje.
Biljke poboljšavaju energetsku efikasnost
– Održivo graditeljstvo objedinjuje tradicionalna znanja i vještine kombinirane s novim saznanjima o energetskoj efikasnosti i dizajnu. Biotektura je uvođenje živih  elemenata u životni prostor, bilo na krovovima ili zidovima, a biljke poboljšavaju kvalitetu zraka, upijaju CO2 i poboljšavaju energetsku efikasnost te imaju estetsku  vrijednost, kazao je Motika okupljenima pokazujući sjajne primjere poput muzeja Quai Branly u Francuskoj te nekih londonskih restorana i raznih ureda koji su na ovaj način napravili učinkovite i estetske prostore.
Osim toga rekao je i da su gradovi postali prave urbane pustinje, osobito kada se ljeti užari asfalt, a zelenim krovovima tome se može stati na kraj.
Prednosti zelenih krovova prema pločama koje čine krovove zgrada su brojne i osim što mogu biti zamjena za dvorišta i vrtove, zeleni krovovi čine i dobru toplinsku izolaciju te proizvode kisik u gradovima prepunim smoga. Uskoro bi i neki zadarski krovovi mogli postati zelene oaze.