Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Živjeti život ispunjem smislom

12.12.2011. 23:00
Živjeti život ispunjem smislom


Ciljevi duhovne obnove su mladima približiti Boga i živo vjerničko iskustvo te pokazati da se na jedan drugačiji način vjera živi i promovira, istaknula je s. Dijana Mlinarić


Prošli vikend u samostanu karmelićanki Božanskog Srca Isusova (BSI) u Bibinjama je održana duhovna obnova za srednjoškolke, u svjetlu riječi psalma: “Na mene si ruku svoju stavio!” Ovo je, kako nam je kazala s. Dijana Mlinarić, do sada najbrojniji susret takve vrste na kojem je sudjelovala 31 djevojka iz raznih dijelova Zadarske nadbiskupije, Zadra, Perušića, Benkovca, Korlata, Bibinja, Pašmana, Sv. Filipa i Jakova, Biograda, itd.
Susret je u subotu započeo predstavljanjem programa, družbe i smisla karmela kao mjesta susreta s Bogom, i predavanjem s. Maje Ribić, iz splitske zajednice karmelićanki BSI, koja je zajedno sa s. Dijanom Mlinarić iz Bibinja koordinatorica programa.
– Imali smo prvu radionicu koja je govorila o tome kako predajemo svoje brige Bogu, što nas uopće zabrinjava i kakvu pažnju pridajemo ljudskim brigama, zatim radionicu o obraćenju, o tome kako kroz nalaženje sebe nalazimo i Boga… Razmišljali smo o tome koje je naše poslanje u današnjem svijetu, kako djevojke na svome mjestu mogu kao mlade kršćanke djelovati i živjeti te da pri tome budu ispunjene u sebi. Program je ispunjen i igrom, pjesmom i razgovorom, kazala nam je u razgovoru s. Dijana Mlinarić. Ona je katehistica u OŠ Stjepana Radića u Bibinjama, vodi susrete za mlade i župnu katehezu za prvopričesnike i sedmaše te organizira duhovne obnove.
– Ciljevi duhovne obnove su mladima približiti Boga i živo vjerničko iskustvo te pokazati da se na jedan drugačiji način vjera živi i promovira, da se nađu na jednom mjestu djevojke koje o istom razmišljaju, žive i prema istom su usmjerene.
U samostanu Svete obitelji Karmelićanki BSI je, kako saznajemo, šest sestara.
– Mi smo kontemplativno-aktivni red. Dakle, mi smo red koji ima kontemplativni molitveni dio, jednak onome koji je prisutan kod klauzurnih sestara karmelićanki. Karmelićanke BSI djeluju u dječjim vrtićima, u kućnim misijama, katehezi, odgoju mladih, itd. Nastojimo da sve te aktivnosti budu što više u našim kućama kako bi mogle njegovati molitveni život koji je temelj našeg poziva, pojasnila je naša sugovornica.
Ovakvi susreti se održavaju 4-5 puta godišnje u suradnji s Nadbiskupijom. Prije mjesec dana održan je susret na kojem su bile djevojke od 18 godina naviše, studentice i radnička mladež. Sudjelovalo je petnaestak djevojaka, koje su živjele intenzivnim duhovnim životom, u molitvi, tišini i razmatranju, međusobnom druženju i s Bogom.
– Jako su plodonosni ovi susreti, djevojke nas uvijek ponovno zovu, uvijek nam se rado vraćaju i izražavaju potrebu za ovakvim mjestom. imamo 4-5 djevojaka s kojima redovito komuniciramo. One razmišljaju o redovničkom pozivu, ali za to je potreban hod kako bi u slobodi vidjele je li to zaista za njih.
U Hrvatskoj inače djeluje deset kuća Karmelićanki BSI s oko 120 sestara, od čega je 20 misionarki. Djeluju u Bibinjama, Splitu, Slavonskom Brodu, na Puntu, u Zagrebu gdje su tri njihove kuće te u Hercegovini.
– Pozvala bih mlade da budu istinski tražitelji Boga i da bez obzira na što su potaknuti, bio to redovnički poziv ili obiteljski život, budu istinski tražitelji smisla. Tako im Bog pomaže da svoj život u punini žive, poručila je s. Dijana Mlinarić.
 U nedjelju je održana radionica “Svetost kao ‘plivanje’ protiv struje”, zatim druga radionica koja govori o apostolskom poslanju. Djevojke su sudjelovale na župnoj svetoj misi. Susret je završio u zajedničkom druženju i molitvi.


44 djece u samostanskom vrtiću




U sklopu samostana Karmelićanki BSI u Bibinjama prije otprilike godinu dana je otvoren Dječji vrtić Svete Male Terezije od Djeteta Isusa. Vrtić pohađa 44 djece, a prijavljuju se i nove zainteresirane obitelji, rekla nam je s. Dijana.