Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kaštropil: Želimo uhvatiti priključak sa sredinom tablice

Autor: Roman Morović

12.12.2012. 23:00
Kaštropil: Želimo uhvatiti priključak sa sredinom tablice

Foto: Filip BRALA



Ne zadovoljavamo se samo bijegom sa začelja. Moramo gledati naprijed, jer želimo uhvatiti priključak sa sredinom tablice. Prva iduća prilika za to nam je gostovanje u Splitu, koji je upravo mjesto iznad nas – kaže centar Zadra


Dva su dana ostala do prvog dalmatinskog derbija ove sezone, ujedno i posljednje utakmice prvog dijela ABA lige za Zadrane i Splićane. „Žuti” su trenutno u nešto boljoj situaciji, jer imaju pet pobjeda i sedam poraza, naspram zadarskih 4-8, no to se u subotu može promijeniti. Momčad Ante Nazora nada se da će prvi put uspjeti povezati dvije pobjede, te napraviti još jedan veliki korak ka ostanku u ligi. Prvi je napravila prošli tjedan, uvjerljivom domaćom pobjedom protiv Szolnoki Olaja. Konačnih +18 i sam tijek utakmice (+25 već u prvom poluvremenu) reći će da su Zadrani imali lak posao protiv fenjeraša, no u pripremi tog dvoboja bilo je dosta nervoze i napetosti.
Ugodniji pogled na tablicu
– Kada bi pogledali tablicu prije utakmice, situacija sigurno nije bila ugodna. Znali smo da su nam oni direktni konkurenti za ostanak, da imamo samo bod više i da ih kod kuće moramo pobijediti. Bio je veliki “pressing” trenirati cijeli tjedan po dva puta dnevno, razmišljajući samo o toj utakmici. Tjedan iza nas je bio stvarno dug, dok nije došla ta utakmica. Srećom, uvjerljivo smo pobijedili i normalno da se odmah lakše diše – kaže Franko Kaštropil, koji je u pobjedu ugradio 12 poena i četiri skoka.
U prvih nekoliko minuta činilo se da su Zadrani opet u nekakvom grču, no vrlo brzo su slomili slabašan otpor protivnika.
– Ušli smo snažno, onako kako trebamo svaku utakmicu. Prednost je brzo počela rasti, vidjeli smo da smo bolji od njih i u nastavku susreta to pokazali.
Kakav je sada pogled na tablicu?
– Pobjegli smo Mađarima, uhvatili Široki, tako da je sada sigurno ugodniji što se začelja tiče. Ali ne zadovoljavamo se time. Moramo gledati naprijed, jer želimo uhvatiti priključak sa sredinom tablice. Prva iduća prilika za to nam je gostovanje u Splitu, koji je upravo mjesto iznad nas.
Pravi pristup
Zadrani ne nose lijepe uspomene iz Splita od prošle sezone. Tamo su izgubili oba puta i to da nijednom nisu pružili pravi otpor.
– Ne nosimo mi sa Gripa, ali ni oni s Višnjika. Oni su nas dvaput dobili tamo, a mi njih ovdje. No, ovo je nova sezona i nadam se prilika da to promijenimo.
Subotić, Mimica, Dijan, Vujčić, Sobin, to je iskusna petorka koja je ostala od prošle sezone. Promijenio se trener, Nikšu Bavčevića zamijenio je Mladen Erjavec i došlo nekoliko novih igrača, ali je stil igre Splićana ostao vrlo sličan.
– Dobili su dodatnu dimenziju i to jako dobru u Krušlinu i Vukušiću. Jedino je pitanje koliko će Vukušić biti zdrav. On im znači jako puno, što se i vidi iz dosadašnjih utakmica. U svakom slučaju, dobro ih poznajemo i dobro ćemo se pripremiti za njih.
Zadrani će se, dakako, više usredotočiti na vlastitu igru, nego na protivničku, jer znaju da, ako odigraju najbolje što mogu, imaju velike šanse za pobjedu.
– Nadam se početku utakmice i pristupu kao protiv Mađara. S takvim ulaskom lakše je kontrolirati daljnji tijek susreta – za kraj će Kaštropil.
BOLJI NEGO PROŠLE SEZONE


Franko Kaštropil ove sezone igra dobro. U mnogo jačoj konkurenciji ABA lige pruža više nego prošle sezone u A-1 ligi. Tome u prilog idu i brojke. U prvom dijelu A-1 lige kod Aleša Pipana igrao je u prosjeku 14 i pol minuta, uz učinak od 6,5 poena (69% šut iz igre, 56% slobodna bacanja) i 5,8 skokova (valorizacija 8,8). Ante Nazor mu je ljetos ukazao povjerenje i produljio ugovor sa Zadrom, te je, zajedno s Marijom Mandirom, kondicijskim trenerom, uložio mnogo truda kako bi Kaštropilovu igru podigao na višu razinu. Franko je prihvatio njihov program i rezultat se vidi. U dosadašnjih deset utakmica (dvije je propustio zbog problema s astmom), 212 centimetara visoki centar je za 18 minuta u prosjeku postizao 9,2 poena (66% iz igre, 53% sl. bac.), uz 5,6 skokova, po čemu je deseti skakač lige i jednu asistenciju.  S valorizacijom 11,3 je drugi najkorisniji igrač momčadi, nakon Romea Travisa.