Poziv na praštanje i milosrđe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Nadbiskup Puljić otvara vrata Katedrale

Sinoć je svečano otvorena Jubilejska Godina milosrđa za Zadarsku nadbiskupiju. Obred je započeo u 18 sati okupljanjem u crkvi sv. Marije, a potom se krenulo u procesiji prema katedrali sv. Stošije gdje je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić otvorio katedralna vrata i u zadarskoj prvostolnici predvodio svečano misno slavlje.

Nadbiskup je podsjetio kako je 11. travnja ove godine papa Franjo objavio bulu, a prošlog tjedna, 8. prosinca, otvorio izvanrednu Svetu godinu. I pozvao vjernike neka radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa.

- Papa je odredio neka se na današnju nedjelju na svim katedralama svijeta otvore Sveta vrata, a on je to isto učinio u Lateranskoj bazilici i drugim bazilikama u Rimu. Početak jubileja u Rimu i diljem svijeta znak je zajedništva cijele Crkve. A milosrđe je srž brojnih Papinih govora i razmišljanja.

Mons. Puljić govorio je i o trećoj nedjelji Došašća koja se još zove "radosna nedjelja".

- Taj naziv je dobila zbog tekstova iz liturgije čitanja koja smo čuli: "Klikći od radosti, Kćeri sionska. Veseli se i raduj se, Kćeri jeruzalemska." Simbolično je i znakovito što je početak jubilarne godine vezan uz Došašće koje nas podsjeća na "vrijeme spasenja i pomirenja o kojem su sanjali drevni patrijarsi i proroci". Crkva navješćuje tu istinu i svjedoči kako Bog upravo "praštanjem i milosrđem najviše očituje svoju moć i snagu", kazao je zadarski nadbiskup, naglasivši kako Papa želi da Jubilej bude živo iskustvo Očeve blizine, opipljivi dodir njegove nježnosti kojom će se svaki vjernik ojačati za bolje svjedočanstvo, pa će otvoriti širom svoje srce za jad i nevolju svijeta, te poći svima koji su lišeni ljudskog dostojanstva i vapiju za pomoć. Papa se od svog ustoličenja ne umara poticati i usrdno pozivati da se približimo takvima i pružimo im svoje prijateljstvo, toplinu i potporu. Dapače, on moli da njihov vapaj postane našim vapajem kako bismo skupa, noseći im utjehu i solidarnost, dokinuli barijere ravnodušnosti, licemjerja i egoizma koji vladaju u svijetu. Što nam je, dakle, konkretno činiti? To je pitanje što ga Ivanu Krstitelju postaviše njegovi slušatelji na Jordanu. Njegov odgovor je poticajan i vrlo prikladan za početka Godine milosrđa: "Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako. Carinicima neka "ne utjeruju više nego što im je određeno, a vojnicima neka "nikomu ne čine nasilja, te neka budu zadovoljni svojom plaćom". U duhu riječi Ivana Krstitelja moglo bi se prepričati njegove savjete pa reći: "Vi biskupi i svećenici navješćujte Evanđelje ne samo riječju nego i primjerom. Bogu posvećene osobe ne zaboravite kako vaš posvećeni i zavjetovani život ima smisla samo ako je predano i odano služenje. Roditelji, učitelji, odgojitelji vama su predane duše mladih naraštaja. Usadite u njihova srca radne navike, kao i ljubav prema istini i poštenju. I ne umarajte se ponavljati im da bez muke nema nauke, ni života bez odgovornosti, istaknuo je nadbiskup.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno