U jedinstvu, slobodi i ljubavi

Slika korisnika admin
Predstavljanju zbornika nazočili su biskup Mile Bogović, Stipe Zrilić, Zvonimir Vrančić i rektorica Zadarskog sveučilišta Dijana Vican

Povodom 25. obljetnice biskupskog ređenja zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u subotu je svečano predstavljen zbornik radova "U jedinstvu, slobodi i ljubavi". Zbornik su predstavili urednik, mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, zadarski prorektor dr. Josip Faričić i mr. don Zdenko Dundović.

Uz brojne svećenike i časne sestre Zadarske nadbiskupije, svečanom predstavljanju nazočili su ličko-senjski biskup Mile Bogović, zadarski župan Stipe Zrilić, dogradonačelnik Zvonimir Vrančić i rektorica Zadarskog sveučilišta Dijana Vican.

Svečanost je otvorila glasnogovornica Zadarske nadbiskupije Ines Grbić, prezentirajući svećenički put nadbisksupa Puljića, a potom je o knjizi govorio mons. Vukšić istaknuvši kako je objavljena u prigodi velike obljetnice služenja mons. Puljića Crkvi i narodu.

- Radi se o zborniku znanstvenih radova nastalih u povodu 25. obljetnice biskupske službe Želimira Puljića, prije dubrovačkog, a sada vašeg, zadarskog nadbiskupa. Ja sam njegov bivši student iz vremena kada se on kao mladi profesor vratio iz Rima i počeo predavati u Sarajevu u kojemu sam tada privodio kraju svoj studij. Ovo je jedna od načina da mu kažem "hvala" za sve, osobito za suradnju koja je uslijedila nakon toga. Knjiga je koncipirana tako da se satoji od uvodnog dijela i tri zasebne cjeline. U uvodu se može pročitati čestitka pape Franje povodom 25. obljetnice Želimira Puljića koju sam smatrao uvrstiti - kazao je mons. Vukšić.

Osobita zahvala za nastanak ove knjige upućena je njegovim suradnicima bez čijih, kao je naglasio, velikodušno darovanih priloga, ne bi bilo ovoga zbornika.

- Najviše me raduje podatak što je među onima koji su u zborniku objavili svoje priloge čak 15 biskupa, među kojima i Mile lički, ali i pet kardinala. Valja istaknuti činjenicu da među suradnicima ima i više nadbiskupovih studenata i svećenika koje je on zaredio. Naime, bilo mi je vrlo stalo uvrstiti što više onih koji su kroz život bili vezani uz nadiskupa. Prvi dio posvećen je životu i djelu samoga nadbiskupa, a u tom je dijelu objavljeno 10 znanstveih priloga koji obrađuju nadbiskupovo znanstveno, pastoralno, društveno, teološko, odgojno i spisateljsko djelovanje. Autori su se potrudili iščitati njegove objavljene tekstove i ovdje ih prikazati. U tom je dijelu i nadbiskupova bibliografija koja može poslužiti daljnjem proučavanju, pojasnio je urednik Vukšić.

Drugi dio knjige sastoji se od 14 znanstvenh priloga koji obrađuju teme iz područja filozofije, teologije, književnsoti i odgoja, a rad su nadbiskupovih poznanika i prijatelja. Treći dio sadrži spomenarske priloge petorice autora koji su s nadbiskupom u rodbinskoj vezi ili dugogodišnjim prijateljskim odnosima.

Zanimljivost knjige očituje se i u činjenici da se tekstovi nalaze između dvije karte, jedna je ona Zadarske nadbiskupije, i druga Dubrovačke, u kojima je nadbiskup služio. Izdavači su Zadarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija, sarajevski Teološki fakultet i mostarski Teološki institut, kazao je mons. Vukšić, ističući na kraju svojega izlaganja činjenicu kako je znakovito da je je za naslovnicu zbornika izabrana fotografija Morskih orgulja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno