Lignjolovom prikupili 19.000 kuna za potrebite obitelji

Slika korisnika admin

Pakoštane je ovog vikenda bio istinski epicentar liganja na Jadranu u ovo predbožićno vrijeme. Riječ je o najvećem sportsko-zabavnom i gastro događanju s ove strane Jadrana u Adventu ili Došašću, drugom Otvorenom prvenstvu u lovu na lignje Pakoštane 2016., na kojem je 211 lignjolovaca u 89 ekipa ulovilo 94 liganja ukupne težine 13,45 kilograma.

 Ono što i krasi ovo spektakularno adventsko događanje je zapravo "ulov" od čak 19.000 kuna namijenjenih za ovdašnje najpotrebitije obitelji.

- Od kotizacije natjecatelja je prikupljeno 10.000 kuna, a od prigodne lutrije i dobrovoljnih priloga na večernjoj "fešti od liganja, dobre spize i zabave" po 4.500 kuna, obznanio je Ante Žoni Maksan, predsjednik ŠRD Pakoštane, te je nastavio:

- Općina i Turistička zajednica će utvrditi kojim će se obiteljima donirati humanitarna sredstva, objašnjava Žoni.

Riječ je o natjecanju u lovu lignji iz brodice, u kojem su sudjelovale 89 ekipe s najviše tri člana, a svaka se mogla koristiti s najviše tri alata. Ekipe su odmjerile snage u akvatoriju Pakoštana.

Od 89 ekipa ulov je prijavilo njih 29. Ulovljeno je 94 lignje ukupne težine od kojih je najveća i najteža imala 524 grama, a najmanja i najlakša tek 48 grama.

Šampioni drugog po redu pakoškog Lignjolova su Stjepan Ivan Torić i Rober Punoš, "vrgadinski sokoli" s otoka Vrgada. Drugo mjesto je pripalo ekipi u sastavu Tvrtko Gunjača, Jure Kaštelanac i Dominik Ležaić, dok su treće mjesto osvojili Ivan Vukoja, Krešo i Luka Maksan. Četvrtoplasirana ekipa je u sastavu Jure Škiljić, Vlado Maksan i Sabasijan Adžić, peta Marin Orlović, Mišo Bijelić i Suzana Malenica, šesta Tomaš Golauski, Goran i Lovre Kurtov, sedma Filip, Juraj i Nino Juričev, osma Danijel Kazija, Arslan Gegoljaj i Tome Krpeta...

Kako i priliči ribarskim feštama u ovom dijelu Dalmacije, pakoška lignjada bila je začinjena bogatim izborom hrane i pića, a sve se odvijalo uz odličnu živu glazbu u izvođenju popularnog Marijana Bana i sastava Diktatori.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno