Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dvije pobjede vode prema vrhu, dva poraza prema dnu

13.12.2017. 15:23
Dvije  pobjede  vode prema  vrhu, dva  poraza  prema dnu


Kompletiranim 11. kolom, natjecanje u ABA ligi je došlo do  polovice onog tzv. regularnog dijela. Idealno vrijeme da se napravi jedan svojevrstan statistički presjek s naglaskom na učinak košarkaša Zadra koji itekako mogu biti zadovoljni dosad postignutim. Pogled na  ljestvicu nije više turoban kao što je bio u prvih šest kola. Tada su Zadrani s tek jednom pobjedom, i to gostujućom protiv MZT, pretendirali  da će biti jedni od kandidata za ispadanje. Ispostavilo se u sljedećih pet  susreta da ipak nije bilo razloga za takav pesimizam.
Uslijedio je veliki preobražaj Naglićevih igrača koji su u narednih pet  utakmica došli do nevjerojatne četiri pobjede i tako pogled na ljestvicu  svojih navijača nakon dugi niz godina usmjerili prema gore. Serija je  krenula početkom studenog kad je svladana Igokea na Višnjiku. Uslijedio je trijumf u Draženovom domu protiv Cibone. Više je taj uspjeh  kontra Cibonaša promatran u kontekstu sukoba unutar Cibonine  svlačionice (Subotić-Žorić) nego kao potvrda uzlazne forme, a uslijedio  je i očekivani domaći poraz od Zvezde. Tada se nije moglo ni nazrijeti  da će taj pobjednički niz biti nastavljen. Pogotovo, jer je slijedilo gostovanje u Srijemskoj Mitrovici gdje Zadrani još nikad nisu uzeli puni plijen. Međutim, pobjeda nad Mega Bemaxom te potvrda tih vrijednih  gostujućih bodova novom domaćom pobjedom protiv Olimpije dovela  je Zadrane u poziciju diobe nevjerojatnog četvrtog mjesta.


Težak raspored
Ono što im definitivno nije išlo na ruku jest raspored koji im je na  Višnjik doveo u ranoj fazi natjecanja tri od četiri najjače momčadi. Cedevitu, C. Zvezdu i Partizan nije se moglo iznenaditi, ali zato su igrači  Zadra uspjeli sve te poraze kompenzirati sa tri gostujuća uspjeha (MZT,  Cibona, Mega Bemax). Stoga, u nastavku natjecanja sa okrenutim rasporedom biti će cilj Naglićevih igrača obraniti domaći parket na kojem  ih očekuje još šest utakmica. Nominalno najteži protivnik od tih šest  stiže već u petak. Lider lige, Budućnost, dolazi u možda najbolje vrijeme aludirajući na formu Zadrana. Uz taj potencijalni uspjeh i u ostalih  pet domaćih utakmica (MZT, FMP, Mornar, Cibona i Mega Bemax) ne  bi trebalo brinuti brigu o ostanku na Višnjiku. A najveći optimisti mogli  bi u tom raspletu uz jedan gostujući skalp vidjeti nekakav napad na  četvrto mjesto, ujedno i jedino otvoreno mjesto za ostatak lige, koje donosi razigravanje.
Tercet Budućnost, C. Zvezda i Cedevita se isprofilirao već polovicom  natjecanja u gornji dom kojem ostali ne mogu ni prići. Ipak je drastična razlika u njihovoj kvaliteti igračkog kadra i financijske moći u odnosu na ostatak lige. Od četvrtog do jedanaestog mjesta je velika gužva  u kojoj dvije vezane pobjede donose uzlet prema vrhu dok dva poraza  u nizu pad prema dnu gdje je čvrsto zabetoniran skopski MZT s tek  dvije pobjede u 11 utakmica.
Mnoge odgovore na ova pitanja ponudit će rasplet u sljedeća tri kola  u prosincu (Budućnost, Cedevita u gostima, MZT). U kontekstu ostanka najbitnija će biti ova posljednja protiv MZT-a. Pobjeda u tom srazu  bit će ključ za mirniji nastavak sezone.


Skok i ukradene lopte
Nikad izjednačenija liga i u statističkom smislu nudi mnoge zanimljive podatke. Ukupno momčadski gledano najuspješniji je Partizan koji  je na čelu lige po ukupnom valorizacijkom učinku (98.09). Napadački  stil igre Beograđana, orijentiran na puno postignutih, ali i primljenih  poena, statistički ih je nerealno postavio na prvo mjesto ispred tri prve  momčadi na ljestvici. U toj kategoriji Zadar se nalazi na dveteom mjestu sa 81.64 indeksna boda.
Najbolji učinak Naglićevih igrača ostvaren je u kategorijama napadačkog skoka i ukradenih lopti. Tako su Zadrani treća momčad lige po  napadačkom skoku (10.09) i četvrta ukupno skakački (32.64). Kao „kradljivci“ lopti pozicionirani su na drugo mjesto sa 7.55 „krađa“ po utakmici, odmah iza Olimpije koja ih ima 8. Ti podaci o skoku i ukradenim  loptama potvrđuju vidljivu požrtvovnost igrača u posljednjih pet kola.  Onaj dio košarkaške igre u kojem su Zadrani pri dnu jest preciznost.  Postoci šuta za dvicu (50.68%) i tricu (31.39%) su tek 10-ti u ligi i u tom  segmentu treba tražiti napredak u nastavku.
Ono što je pozitivnije od dvice i trice jesu slobodna bacanja koja su  izvođena poprilično precizno. S 78.28 posto preciznosti s linije za bacanja Zadar je ukupno drugi iza Olimpije (79.9 %) što potvrđuje napredak  u tom segmentu s obzirom na mnoge prošle sezone u kojima se itekako mučilo sa bacanjima. Smirenost i koncentriranost očituje se i u kategoriji izgubljenih lopti. Taj izrazito bitan element u igri odrađen je u  11 kola više nego solidno, jer su igrači Zadra u prosjeku gubili 11.73  lopte po utakmici što ih svrstava na visoko četvrto mjesto, iza Partizana, Budućnosti i Cedevite. Ta trenerima najčešće najvažnija statistička  kategorija može zadovoljnim činiti i Aramisa Naglića. Posao koji je  napravljen u prvoj polovici ABA lige definitivno je temelj za nadamo se  još bolji nastavak sezone. Pogotovo, jer se na dosadašnji rad i pozitivan  odgovor igrača na terenu, naslanja mnogo lakši raspored Zadrana te  dugo očekivani povratak „mozga“ momčadi, Jakova Vladovića.




Božić predvodi Zadrane
Pojedinačno gledano, najizraženiji pojedinci Zadra u dosadašnjem dijelu ABA lige  su Božić, Knowles, Ivanov, Krajina i Bostic. Definitivno prvo ime je mladi Luka  Božić. U prvoj sezoni za Zadar zaslužio je maksimalno povjerenje trenera Naglića.  Na ljestvici za MVP-a lige je na šestom mjestu sa prosječno 21.09 indeksna boda. U  34 minute provedene na parketu ima učinak od 14p, 8.6 sk, 1.5 as. Predvodi Zadrane u broju postignutih poena (136), postotku s linije za bacanja (83.7%), u broju  skokova (78) te pretrpljenih prekršaja (42). Knowles je najbolji asistent (27) uz Bostica (22 as iz pet utakmica) i kradljivac lopti (21), ali prednjači i u izgubljenim loptama (16). Krajina je najprecizniji (ukupan šut 58.6%), trica (43%). Ivanov prednjači u napadačkom skoku (20) dok je Špralja  najprecizniji na šutu za dva poena  (63.2%).