Jadrolinija na zadarsko područje konačno šalje novu flotu

Slika korisnika valentinam
Župan Božidar Longin za stol posjeo ključne aktere
Svjesni smo stanja naše flote, pogotovo u zadarskom arhipelagu, intenzivno radimo na tome i mislimo da će u budućnosti biti novih brodova kojima ćemo pokušati zamijeniti ove starije, obećao je Sopta
Sastanak je održan u Zadarskoj županiji na inicijativu župana Božidara Longina

Kompletna nova Uprava Jadrolinije na čelu s predsjednikom Davidom Soptom, nova ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović, općinski otočni načelnici, predstavnici Lučke uprave Zadar i Grada Zadra odazvali su se na poziv za sastanak župana Božidara Longina jučer u Maloj vijećnici Zadarske županije. Za razliku od poprilično žučne i napete rasprave održane prije dva tjedna u Gradu Zadru, tijekom koje su otočni načelnici zamjerili i nepozivanje predstavnika iz Zadarske županije koji bi štitio njihove interese, jučerašnji tonovi bili su pomirljiviji i optimističniji. Župan Božidar Longin zadovoljan je odazivu sudionika njegovom pozivu.

Dugi otok prioritet

- Sastanak je protekao u neobično dobrom tonu. Mislim da moramo ostaviti iza sebe ono što je bilo i graditi nove odnose. To znači da su i Jadrolinija i Agencija iskazale spremnost sagledati probleme koje imamo i pomoći nam u rješavanju tih problema. Dakle, ne može se dogoditi da je Dugi otok jedan od naših sedam najvećih otoka, a da ima samo četiri linije, dok  ostalih šest otoka od tih sedam ima od 17 do 28 linija, rekao je nakon završetka sastanka župan Longin te najavio da je pitanje linija za Dugi otok jedno od onih koje će se sigurno riješiti.

 Razgovaralo se i o drugim linijama, a posebna tema bila je kvaliteta flote na zadarskom području - trajekata koji plove za Pašman, Preko, odnosno o trajektu koji vozi prema Rivnju, Sestrunju i Zaglavu. Longin smatra kako je na ovom sastanku napravljena dobra podloga i priprema da se do sljedeće sezone stvari postave onako kako bi trebale izgledati.

Posebna tema bila je i povratak cjelogodišnje trajektne linije Zadar - Ancona čiji je potencijal, osim turistički, i u teretnom prometu. Tom linijom Zadru bi se vratila uloga koju je imao u povijesti da bude sjecište puteva sjevera i juga, istoka i zapada. Tu župan Longin veliku ulogu vidi u luci Gaženica, da svi oni koji voze iz novog dijela Europe: Bugarske, Rumunjske, Mađarske za sjevernu Italiju presjeku preko Zadra.

Obnova zadarske flote

- Sljedeći sastanak dogovoren je sredinom veljače do kada će Jadrolinija ispitati sve mogućnosti nabavke broda koji bi bio dobar za tu vrstu prijevoza, dakle broda u koji bi mogao stati veći broj šlepera. Oni su suglasni s tim da bi u što skorije vrijeme tu liniju stavili u funkciju, zadovoljan je župan.

Pozitivne dojmove nakon sastanka imao je i novi predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta.

- Kao nova Uprava Jadrolinije otvoreni smo za sve razgovore i suradnju s Gradom i Županijom, to je naša bitna luka koja ima poveznicu sa svim otocima u zadarskom arhipelagu. Želimo poboljšati tu suradnju i pokušati izaći ususret  svim zahtjevima otočana tako da sljedeća sezona bude što kvalitetnija i uspješnija, rekao je Sopta ujedno najavljujući obnovu flote čime bi na zadarsko područje trebali doći noviji i moderniji trajekti i brodovi.

- Svjesni smo stanja naše flote, pogotovo u zadarskom arhipelagu, intenzivno radimo na tome i mislimo da će u budućnosti biti novih brodova kojima ćemo pokušati zamijeniti ove starije, obećao je Sopta.

Ipak zahtjevi Pašmanaca za novim trajektom, kao i Prečana da se prastari "Sis" zamijeni novim trajektom, ali i svi ostali zahtjevi za povećanjem broja linija i slično na koncu će ipak ovisiti o financijama. A njih nikad dosta.

Agencija traži rješenja

Agencija, odnosno Vlada, izdvojila je ove godine 297,7 milijuna kuna za otočno povezivanje na čitavom Jadranu, u 2018. se planira 310 milijuna kuna, a na Zadarsku županiju otpada 30 posto tih sredstava.

- U okviru tih mogućnosti pokušat ćemo iznaći rješenja. Agencija za obalni linijski pomorski promet provodi sastanke usuglašavanja redova plovidbi, jedan je takav održan već u Zadru, međutim ovo je još jedan dodatni na incijativu župana gdje smo ponovno razmotrili svu problematiku pomorskog povezivanja zadarskog područja i na kojem su predstavnici lokalne samouprave iznijeli svoje zahtjeve,  a Agencija, kao i brodari koji održavaju linije, u skladu s proračunskim i zakonskima mogućnostima, pokušat će izaći ususret i pronaći rješenja za određene situacije i pitanja lokalne samouprave, zaključila je na koncu ravnateljica Agencije Paula Vidović.

Brižić: Čini se da Jadrolinija ide u novom smjeru

Načelnik Općine Preko Jure Brižić zadovoljan je ponovljenim sastankom na kojem su se čuli puno optimističniji tonovi za budućnost.

- Do sada je Jadrolinija za nas otočane bila država u državi, a prema nama u Zadarskoj županiji odnosili su se doista maćehinski. Jučer je na sastanku sudjelovala cijela nova Uprava Jadrolinije, ne samo predsjednik, i već su time pokazali da Jadrolinija ide u novom smjeru, barem što se tiče komunikacije i uvažavanja nas  otočana i naših želja i potreba. Naš kontakt do sada se odvijao samo šturim dopisima, rekao je Brižić.

Iako je ono što je dogovoreno na sastanku u Gradu Zadru krajem studenog u konačnici ostalo isto, dodatna noćna linija u sezoni, dok zahtjev za dodatnu brodsku liniju nije usvojen od strane Agencije zbog nedostatka novca, Jadrolinija i Agencija pokazali su da shvaćaju ozbiljnost situacije, osobito vezano uz neuvjetni i stari trajekt "Sis" koji plovi na ljeti izuzetno frekventnoj liniji Zadar - Preko.

- Svjesni su da zadarsko plovno područje ima najstariju plovnu flotu, a na upit zašto je to tako nisu nam mogli dati odgovor. No, s obzirom da je ovo nova Uprava, dajemo im priliku, a njihove su zamisli kroz četiri godine obnoviti cijelu flotu te na zadarsko područje poslati četiri nova trajekta, među kojima i onaj za Preko, ali i na liniji Tkon - Biograd na kojoj trenutno vozi "Prizna", saznajemo od načelnika Jure Brižića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno