Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KOVAČEVIĆ SUTRA NA SLOBODI Ni jedan njegov branitelj danas se nije pojavio na sudu!

13.12.2018. 18:31
KOVAČEVIĆ SUTRA NA SLOBODI Ni jedan njegov branitelj danas se nije pojavio na sudu!


Tridesetogodišnji Darko Kovačević, zvan Daruvarac, optužen za brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke, sutra bi mogao izaći na slobodu s obzirom da današnja rasprava nije održana te da nisu stvoreni uvjeti za donošenje presude.
Naime, Kovačeviću sutra ističe šestomjesečni pritvor i po sili zakona sud bi ga trebao pustiti iz pritvora te bi ovaj svoju obranu nastavio sa slobode. Nakon odgode saznali smo da današnja rasprava nije održana jer se nije pojavio niti jedan od branitelja optuženog: ni izabrani odvjetnik Andrej Korljan, kao ni odvjetnik dodijeljen mu po službenoj dužnosti, Amel Kapić koji je nedolazak ispričao bolešću.
Sutkinja Mitra Meštrović dala je pauzu kako bi se utvrdilo zbog čega se Korljan nije pojavio, no do kraja pauze to nije utvrđeno te ostaje vidjeti koji su razlozi Korljanova izostanka.
“Prikazuju je kao kurvu”
I sutkinja Meštrović nastavila je s odlukom prethodnog suca ovog predmeta, Tomislava Šimića, koji je zbog zaštite žrtve s rasprava isključio javnost. Naime, zastupnik ODO-a, Igor Vulić, zatražio je isključenje javnosti te je na raspravi još 15. studenog kazao kako je iskaz jedne od glavnih svjedokinja, suvlasnice kafića “Chill out” Matee Bakmaz pristran:
– Nije vjerojatno da svjedokinja nije pogledala snimku predmetnog događaja, a sama je rekla da ju je zanimala. Cijeli iskaz je predočen na način da nema ništa reći protiv okrivljenog, ali se zato dobro sjeća iskaza koji bi 18-godišnjakinju prikazali kao kurvu – upozorio je još tada Vulić.
Jutros u osam sati kada je rasprava trebala započeti potvrđeno nam je da je novinarima pristup i dalje zabranjen, no saznali smo kako je sud optuženom Darku Kovačeviću dodijelio drugog odvjetnika po službenoj dužnosti te za sutra u osam sati zakazao novu raspravu. Sutra će se stoga znati hoće li optuženi biti pušten na slobodu i kada će biti donijeta presuda.
Nova trauma za žrtvu
Branitelj oštećene, Milan Petričić, koji se s njom jučer uredno pojavio na sudu, o najnovijem tijeku događaja kaže:
– Najveći je problem ovdje to što je svako pozivanje na raspravu zapravo novo traumatiziranje za nju. Jer kada se žrtvu pozove, a rasprava ne održi, iz njene pozicije to je uvijek iznova nova trauma – napominje Petričić.
O jučerašnjoj situaciji na sudu razgovarali smo i s općinskim državnim odvjetnikom Ivicom Škarom koji pak o najnovijem raspletu situacije kaže:
– Državno odvjetništvo u Zadru nakon zaprimanja kaznene prijave u zakonom propisanim rokovima poduzelo je sve državnoodvjetničke radnje te podiglo optužnicu i zatražilo produljenje istražnog zatvora. Sud je taj koji određuje termin zakazivanja glavne rasprave, a Državno odvjetništvo se na raspravama pojavljuje kao stranka u postupku sa svim svojim pravima i obvezama. Državno odvjetništvo u Zadru aktivno je zastupalo optužnicu, štitilo prava žrtve te u jednom trenutku zatražilo i isključenje javnosti upravo radi zaštite privatnog života oštećenice, tj. žrtve – kaže Škara, podsjećajući na odnos ODO-a tijekom svih rasprava:
– Kada sud zakaže raspravu, kao stranka u postupku dužni smo poštovati sve odredbe, kao i protivna strana. Naglašavam da se rasprava niti jednom nije odgodila zbog pasivnosti ili nedolaska tužitelja – zaključuje Škara.
Sutkinja Meštrović bez komentara
O nastavku procesa htjeli smo razgovarati i sa sutkinjom Mitrom Meštrović, osobito o dijelu ovog predmeta koji se odnosi na moguće sutrašnje puštanje na slobodu optuženog Darka Kovačevića. No, preko tajnice nam je samo kratko poručila:
– “Nemam komentara”.