MOJIH PRVIH PET U EU Ulazak u EU jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva RH

Slika korisnika mkvanja
Održana tribina u Gradskoj knjižnici
Arif SITNICA
Tribinu je organizirao GONG

Gdje se nalazi Sud pravde u Europskoj uniji? Koja će država presjedati Europskom unijom 2010. godine? Kako funkcionira Europski parlament? Ta i brojna druga pitanja bila su dio kviza koji se održavao u sklopu tribine „Mojih prvih pet u EU – Kakvu budućnost želim?“, koju je organizirao GONG, a koja je održana danas u Gradskoj knjižnici Zadar.

Tribina je okupila uglavnom učenike, a osim spomenutog kviza voditelji su ih upoznali sa svim važnijim informacijama o Europskoj uniji.

- Ulaskom u Europsku uniju 2013. godine Hrvatska je ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva. Ostvarenje tog cilja ne smije značiti zastoj u raspravi o temama Europske unije, već upravo suprotno, naglasili su iz GONG-a, pozivajući zainteresirane na tribinu.

Naglasak događanja je bio na građane Unije, u fokusu su bili odgovori na pitanja o tome koja su prava stanovnika Europske unije, što za hrvatske državljane znače europske javne politike, kako možemo sudjelovati i utjecati na procese donošenja odluka te što možemo očekivati u skorašnjoj budućnosti, u idućih 5 godina pred nama?

Obrađivale se se i teme o recentnim političkim izazovima poput jačanja populizma i tehnokracije, a osvrte i komentare na ova važna pitanja i teme okupljenima su pružili prije svega stručnjaci pravne i politološke struke.

Tribina je održana kroz projekt „Preko nastavnika do učenika o EU-u“ kojeg financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj i program Europa za građane Europske unije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno