Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

S OKUSOM SOLI Fotografijama upozorili na probleme otočana

13.12.2018. 14:16
S OKUSOM SOLI Fotografijama  upozorili na  probleme otočana


U organizaciji Udruge za razvitak Hrvatskih otoka, Otočni  sabor, sinoć je otvorena 12. izložba Otočni fotografi Zadarske županije.  Tradicionalna je to izložba koja se organizira svake godine uoči Božića,  a sve s ciljem kako b i se što više pridonijelo razvoju zadarskih otoka i  upoznavanju njihovih specifičnosti. 
Predsjednik Otočnog sabora, Denis Barić, kazao nam je kako je  njihovoj udruzi ova suradnja iznimno važna jer se i fotografijama  otočnog života promoviraju njegove posebnosti i skreće pažnja na probleme otočana:
– Izložba se već nekoliko godina održava u prostorijama naše udruge,  a traje mjesec dana. Građani će je moći pogledati u Udruzi, a nakon toga ona seli dalje po otocima. Drago nam je da na ovaj način možemo  promovirati rad otočnih fotografa jer je ovo ujedno njihov doprinos radu naše Otočnog sabora – kazao nam je Barić.
Izložbu je otvorio fotograf Silvio Panović napominjući kako su  većinom izložena djela o detaljima i ljudima:
– A malo vidimo ljetnih motiva, kupanje, regate brodova i slično. Autor Nebojša Jeričević na fotografiji "Zimski san" prikazao je brodicu uz  kuću čija je fasada obložena bijelim žalom, što slikučini neobičnom i  zanimljivom. Posebno se ističe odličan prikaz Ivana Mišlova iz života  ribara na fotografiji "Starac i more", pa smo je stavili na plakat. Autori  su nastojali prikazati svoja najnovija i najbolja djela, pa je došla do  izražaja raznolikost motiva brodova, valova, mora, ljudi, arhitektura,  detalji i otočni ambijent kamena i raslinja. Zadovoljni dosegnutom umjetničkom kreativnošću svih djela, pozivamo autore da se nastave ovako pripremiti i za sljedeću izložbu – kazao je Panović.
Sudionici izložbe su: Vladimir Bačić, Pablo Bilosnić, Tomislav Marijan Bilosnić, Zdravko Blagdan, Teofil Dabo,  Tomislav Ivanov, Ante Jaša,  Ivo Markulin, Ratko Mavar, Silvio Panović i  Robbie Šangulin. Novi u  otočnoj skupini su: Katarino Dorkin, Boćidar Kasal, Marko Longin,Boris Luštica, Nenad Marčev, Ivan Mišlov, Vesna Subotičanec,  Aleksandar  Tomulić, Mladen Varenina te gost Nebojša Jeričević iz Žrnova na  Korčuli.