Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

UMJETNOST BEZ GRANICA Humanitarni program iskoristio prednost bogatstva srca

13.12.2018. 14:00
UMJETNOST BEZ GRANICA Humanitarni program iskoristio prednost bogatstva srca


Udruga za kulturu "MareArtis"ZADAR u suradnji s Narodnim muzejom Zadar u srijedu je u Kneževoj palači održala humanitarni kulturni program pod nazivom „Umjetnost bez granica“. I sami organizatori bili su iznenađeni odazivim jer je dvorana Kneževe palače bila premalena da primi sve goste.


Zahvala na ustupljenom prostoru
Predsjednica udruge "MareArtis", Nikolina Mojić, stoga je već u svojoj uvodnoj riječi apelirala na nadležne ustanove da im dogodine omoguće veći prostor. Zahvalili su na besplatno ustupljenom prostoru Kneževe palače, međutim, pokazalo se da je prostor premalen za sve one koji su došli pogledati program kojeg su obogatila i djeca iz Udruge za Downov sindrom.


 Čelnica Udruge, Nikolina Mojić, o projektu koji je zapravo njena ideja, kaže:
– Prošle smo godine počeli s ovim programom, a njegov je nositelj udruga "MareArtis Zadar". Program smo organizirali u suradnji s Udrugom za Down Zadarske županije i dječjim vrtićem Latica koji su također uključeni u program jer i djeca iz udruge Down sudjeluju u programu, kao i djeca vrtića Latica sa svojim radovima. U programu sudjeluje i Glazbena škola Blagoje Bersa, a rado su nam se odazvali i pjesnici. Veliku podršku imamo i od Narodnog muzeja koji nam je i ove godine ustupio prostor, a čuli smo da će biti prijatelji ovogh programa dokle god on traje – ističe čelnica "MareArtisa", dodajući kako su djeca oduševljena što mogu na ovaj način prezentirati svoje talente.




Uključivanje djece
– Ovo je jedan od rijetkih programa u kojem direktno sudjeluju. Iako je program humanitarnog karaktera, ovdje ne prikupljamo nikakve donacije, već je riječ o humanitarnom karakteru sudjelovanja. Kada je riječ o učestalosti ovakvih događaja, ne bih se usudila reći da je možda neka stigma prisutna, ali ne bih se ni udaljila od tog razmišljanja. Možda je ovo put da se nađe način implementirati djecu u druge programe jer oni su savršeni i mogu dati od sebe ono što ne može nitko drugi koji nema prednost tog bogatstva srca s kojim se oni prikazuju kroz svoju predstavu. Vjerujem da je ovo pionirski posao i da ulazimo na mala vrata s tendencijom da se djeca na ovaj način uključe u sve društvene sfere i budu prepoznata i pozvana od drugih organizatora – poručuje gospođa Mojić.
U programu su sudjelovali pjesnici iz Zadra, Biograda i Šibenika, polaznici Glazbene škole Blagoje Bersa, te zadarski tenor Atilio Orović uz gitaru s kantautorskim pjesmama. Organizatori naglašavaju kako je posebnost ove večeri upravo sudjelovanju djece iz Udruge za Down sindrom Zadarske županije koja nastupaju sa svojim scenskim programom, kao i sudjelovanje djece iz dječjeg vrtića Latica sa svojim likovnim radovima.