Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar ima bogatu medicinsku baštinu

13.12.2018. 15:04
Zadar ima bogatu medicinsku baštinu


Ovim znanstvenim skupom želimo javnost upoznati s onom ljepšom stranom hrvatskog lječništva. Želimo podsjetiti kako je upravo u Zadru osnovano prvo liječničko društvo u Dalmaciji i drugo u Hrvatskoj. Nastojat ćemo pokazati jedan zajednički pristup pacijentu, a dotaknut ćemo se i razloga nastanka krize u liječničkoj struci. Želimo poslati jednu snažnu alegoriju da se liječnika ljudi sjete samo kad su bolesni, a samo ispravan sustav vrijednosnih spoznaja ima budućnost.  Želimo podsjetiti i na bogatu zadarsku medicinsku baštinu. U Zadru je trenutačno oko 600 liječnika i dolazimo u situaciju da moramo angažirati umirovljene liječnike da bi sustav mogao funkcionirati – rekao je među ostalim poznati zadarski ginekolog doc.prim.dr.sc. Petar Lozo predsjednik Organizacijskog odbora na danas održanoj konferenciji za novinare u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora najavljujući Znanstveni skup pod nazivom – 150 godina od osnutka prve liječničke udruge u Dalmaciji koji će se održati u ponedjeljak 17. prosinca u Velikoj predavaonici zadarske Opće bolnice.
Na Skupu će se, kako je dodao dr. Lozo podijeliti i zahvalnice, odnosno diplome zaslužnim liječnicima i znanstvenicima koji su svojim radom pridonijeli otkrivanju i očuvanju zadarske medicinske baštine, a postavit će se i spomen ploča Boži Peričiću.
Na skupu će sudjelovati niz eminentnih zadarskih liječnika, ali i gostiju iz drugih hrvatskih gradova. Nizom zanimljivih predavanja bit će riječi primjerice, o povijesti zadarske stomatologije, potom o povijesti porodništva i primaljstva u Dalmaciji, o povijesti liječništva u Lici, o povijesti splitskog liječništva… Sveukpuno 11 liječnika će održati predavanja, a moderator  su  ugledni zadarski liječnici –  prof. dr. sc. Boris Dželalija, prof. dr. sc. Neven Skitarelić i prof. dr. sc. Miro Morović.