Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zbog nekontrolirane distribucije i korištenja nestalo vrećica za polimere i papir

13.12.2018. 18:45
Zbog nekontrolirane distribucije i korištenja nestalo vrećica za polimere i papir


Korisnici usluga s područja grada Zadra već više od mjesec dana ne mogu dobiti svežnjeve žutih vrećica za odvajanje polimera (plastike) te plavih za odvajanje otpadnog papira iz domaćinstava, a koje se inače besplatno preuzimaju, među ostalim, i u prostorijama zadarske Čistoće. Kako saznajemo iz Čistoće, nije riječ o ničem dugoročnom, već je problem u njihovoj nekontroliranoj distribuciji i neprimjerenom korištenju zbog čega je došlo do nestašice.
Naime, jedan svežanj trebao bi biti dovoljan za razdoblje od 3 mjeseca, nakon čega korisnici mogu dobiti novi. No, Pere Zubčić, direktor sektora tehničkih poslova u zadarskoj Čistoći kazao nam je kako to u praksi i nije bilo baš tako pa je došlo do privremenog nedostatka.
– Vrećice za odvojeno prikupljanje papira i plastike nabavljamo od dobavljača s kojim imamo dvogodišnji ugovor po kojemu vrećice sukcesivno povlačimo po dogovorenoj dinamici. Sljedeću pošiljku očekujemo idući tjedan. Problem nedostatka vrećica zapravo treba tražiti u njihovom ne/korištenju, objasnio je Zubčić dodavši kako su, s ciljem pojednostavljenja i povećanja dostupnosti istih, distribuciju organizirali preko lokalnih mreža trgovina mješovite robe kao i na nekoliko adresa Čistoće. Međutim, nedogovornost pojedinih korisnika učinila je svoje.
– Navedene vrećice su se nekontrolirano distribuirale i koristile u neprimjerene svrhe od strane neodgovornih korisnika, kazao je.
Također, neslužbeno smo doznali kako se na odvoz glomaznog otpada također čeka dulje od termina koji je naveden na stranicama Čistoće (7 dana), te da se zapravo čeka više od mjesec dana. Međutim, Pere Zubčić kazao je kako informacija nije točna te kako je 7 dana čekanja na odvoz ispravna informacija.
– Glomazni otpad se vozi po narudžbi, i po našoj evidenciji lista čekanja je 7 dana, kazao je Zubčić.