Karlo: Gubljenje prstiju, sluha ili oka ostavlja invaliditet za cijeli život!

Slika korisnika martinazd
Čuvajte sebe i druge, upozoravaju iz PU Zadarske
Treba imati na umu da zapravo godišnje strada cijeli jedan razred od pirotehnike, no brojne ozljede, posebice ukoliko su lakše, se ne prijavljuju ili se daju krivi podaci o načinu nastanka ozljeda, upozorio je dr. Robert Karlo
Marin GOSPIĆ
Sačuvajmo sliku Zadra kao sigurnoga grada, poručili su na konferenciji za medije

Ukoliko tijekom nadolazećih blagdana budete koristili pirotehnička sredstva činite to na siguran način kako bi zaštitili i sebe i druge, a i sačuvali sliku Zadra kao sigurnoga grada, zajednička je poruka sudionika temstske konferencija za medije »Mir i dobro« održane u PU zadarskoj na kojoj su nazočili u ime domaćina Božidar Budiša, voditelj Službe policije i Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika, te Boris Jović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije, dr. Robert Karlo, voditelj Odjela za opću i dječju kirurgiju OB Zadar i Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra.
Ovu preventivnu akciju MUP RH tradicionalno organizira od 1993. godine s ciljem da božićni i novogodišnji blagdani proteknu u miru, ali i kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Visoke novčane kazne

- Blagdansko vrijeme je ujedno i vrijeme kada se na raznim manifestacijama okuplja veliki broj ljudi, ali i koriste pirotehnička sredstva. I korištenje pirotehnike, a i prodaja, moraju biti pod kontrolom. Iako postoji osam razreda po kojima se pirotehnička sredstva dijele, ističem da ne postoje dječje petarde. Samo pirotehniku iz prve skupine smije se prodavati djeci ali ne mlađoj od 14 godina, a sve ostalo samo punoljetnim osobama, izjavio je Budiša te je upozorio i na visoke novčane kazne koje slijede prekršiteljima propisa vezanih uz prodaju i korištenje tih sredstava. Kazao je kako u prvu kategoriju koja se smije prodavati tijekom cijele godine spadaju pirotehnička sredstva maloga rizika i zanemarive razine buke poput kućnih vatrometa. U drugu kategoriju ubrajaju se vatrometi s nešto većom razinom buke namijenjeni za vanjsku uporabu, a njihova je primjena dozvoljena isključivo u vremenu od 27. prosinca do 1. siječnja. Treću kategoriju koju se može kupiti samo u specijaliziranim trgovinama mogu koristiti osobe starije od 18 godina u vremenu od 27. prosinca do 1. siječnja. Sve ostale kategorije mogu koristiti samo stručne osobe. Budiša je upozorio vozače, odnosno sve sudionike u prometu, da tijekom blagdana vode računa da ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkohol, a još je jednom podsjetio i na tzv. četiri ubojice u prometu - alkohol i drogu, mobitele, brzinu i pojas. Izrazio je zadovoljstvo povoljnim statistikama što se tiče prometnih nesreća te je kazao kako je smanjenje broja nesreća, poginulih, lakše i teže ozlijeđenih rezultat dugogodišnjih preventzivnih akcija.

Paziti pri parkiranju

Jović je upozorio građane da adventske svijeće ne ostavljaju bez nadzora jer su one, kak je kazao, čest uzrok požara u stambenim prostorima. Također, apelirao je na građane da oprezno koriste pirotehniku na otvorenom istaknuvši kako je neoprezno rukovanje česti uzrok požara na otvorenom, a nerijetko i požara na kontejnerima.


»Iako postoji osam razreda po kojima se pirotehnička sredstva dijele, ističem da ne postoje dječje petarde

Božidar Budiša

- Apeliram na vozače da pripaze kada se parkiraju na Poluotoku da ne zapriječe vatrogasne prolaze jer u slučaju požara nećemo moći prići i pravovremeno reagirati, poručio je Jović.
Prema statistikama o broju stradalih od pirotehničkih sredstava u PU zadarskoj za 2018. je zavedeno da ih nije bilo, a u tekućoj godini ukupno pet, slučajeva. Dr. Karlo je međutim upozorio da su one teže ozljede u praksi zapravo gubljenje prstiju, sluha ili oka, nešto što stradalom dijetetu kasnije oblikuje i njegovo obrazovanje i profesionalno usmjeravanje.
- Takve ozlijede se ne liječe već ostaje invaliditet za cijeli život zbog čega ta djeca kasnije ne mogu obavljati neke poslove. Treba imati na umu da zapravo godišnje strada cijeli jedan razred od pirotehnike, no brojne ozljede, posebice ukoliko su lakše, se ne prijavljuju ili se daju krivi podaci o načinu nastanka ozljeda, upozorio je Karlo dodajući kako roditelji trebaju udovoljiti dječjoj znatiželji i priuštiti djeci da pod njihovim nadzorom isprobaju legalnu pirotehniku kako ne bi sami pod okriljem noći ili na nekom igralištu to učinili sami.
- Najgore je bilo nakon rata, no i danas je najviše ozlijeđenih s pirotehnikom ručne izrade. Kod te garažne produkcije nema kontrolirane eksplozije i to je veliki problem, upozorio je Karlo izražavajući nadu da će trend smanjenja broja ozlijeđenih ići na bolje i u buduće.
Predsjednik TZ grada Zadra izrazio je zadovoljstvo statističkim podacima koje je čuo te je kao predstavnik instuitucije koja organizira javna okupljanja tijekom blagdana pozvao sve građane da čuvaju i sebe i druge.
- Moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije. Jako je važno da i zbog naših gostiju da ostavimo dojam sigurne destinacije, poručio je Paleka.

Akcija Mir i dobro

Ivana Marić još je jednom naglasila kako svi građani u sklopu akcije »Mir i dobro« mogu anonimno i bez ikakvih sankcija predati oružje koje posjeduju ili pronađu. Kazala je kako je najbolje pozvati policiju i prijaviti lokaciju kako bi oružje preuzeli za to osposobljeni policijski službenici.
- Preventivnu akciju »Mir i dobro« provodimo i u dječjim vrtićima kako bi već od najranije dobi ukazali djeci na opasnosti od oružja. Imamo za njih i naputa što da rade ukoliko naiđu na oružje a to je »Stop - ne diraj«. Ukazujemo im da je važno da sami ne diraju oružje te da pozovu neku odraslu osobu ukoliko oružje pronađu. Ovom prilikom pozivam i sve one koji u domovima imaju legalno oružje da ga drže na propisani način kako netko, a obično su to naši najmlađi, ne bi stradao, poručila je Marić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)