Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kreativni učenici svojim radovima oplemenili »Ledenu bajku«

14.12.2019. 16:30


»Svjetlosna kula« i »Ispod površine« nazivi su jedinstvenih umjetničkih elemenata uklopljenih u »Ledenu bajku« Lounge&Bar Ledane u Perivoju kraljice Jelene Madijevke. Obje su osmislili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pod mentorstvom profesorice Irene Baković Marušić. Prva instalacija predstavlja bajkovitu kulu visoku četiri i pol metra, a druga podmorje viđeno okom ovih mladih kreativaca.
– Instalacije su izradili naši učenici, njih desetak, mahom maturanata dizajna odjeće i slikarskog dizajna. Dobili smo poziv od gospodina Branimira Markova iz »Ledane« s kojim već nekoliko godina surađujemo. Učenici vole izići iz učionica, a uz to, drago im je i kad su njihovi radovi vidljivi, kad se komentiraju i primjećuju, kaže profesorica Baković Marušić dodajući kako su učenici u »Ledenu bajku« prošle godine uklopili kugle izrađene od plastičnih čašica koje su nakon blagdana iskoristili za sadnju nekih biljki.


Štrajk ugrozio akciju
– Ove godine imali smo žicu i LED lampice koje nam je osigurao gospodin Markov. Zbog štrajka smo bili malo u stisci s vremenom i brojem učenika, a kako je bilo južno vrijeme, onda se nekako nametnula tema uzburkanog mora kao nešto što se može u tim okolnostima napraviti. Otišli smo korak dalje i zaronili pod površinu, u svijetleću priču s meduzama. Odabrali smo baš njih jer su najsanjivije, najviše otvaraju kreativnost, pojasnila je Baković Marušić, a da su instalacije zaista sanjive i pravi mamac za prolaznike, kako one slučajne, tako i one koji godinama ciljano dolaze na ovu lokaciju kako bi se fotografirali i uživali u božićnim dekoracijama potvrdio je i naručitelj inatalacija Branimir Markov.
– Učenicima je ovo prilika za umjetničko izražavanje i predstavljanje njihovih radova, a nama ti radovi upotpunjuju našu adventsku priču – »Ledenu bajku« koju smo pokrenuli još prije sedam godina. Park smo prepoznali kao idealnu podlogu na kojoj se može stvoriti blagdanska atmosfera i upotpuniti ponuda na Poluotoku tijekom zimskih mjeseci. Ubrzo je na Trgu pet bunara i Petra Zoranića stigao Advent u ovom obliku, što se savršeno uklopilo u našu viziju, kaže Markov dodajući kako u Ledani žele »Ledenu bajku« svake godine nadograđivati i oplemenjivati novim sadržajima, a upravo tu se uklapaju učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Do Sveta tri kralja
»Ledena bajka« krasit će Perivoj kraljice Jelene Madijevke do Sveta tri kralja, a osim atraktivnih svjetlosnih instalacija koje privlače domaće i strane posjetitelje svih generacija, mjesto je to i za zabavu. Svakog četvrtka, petka i subote u vremenu od 19 do 24 sata na rasporedu je »Ledena bajka« s božićnim performerima poput »Ledenog čovjeka« i tematskim DJ nastupima, nakon čega se Ledana pretvara u »Adventski klub«.