S 25 milijuna eura Benkovac će postati grad privlačan za življenje, investicije i turizam

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Treća konferencija o provedbi Intervencijskog plana do 2023. godine
Vizija je da grad Benkovac bude ugodan za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Da se podigne životni standard, a gospodarstvo ojača i poveća kapacitete, kazala je dogradonačelnica Paulina Kulaš, šefica Jedinice Intervencijskog plana
Velimir BRKIĆ
Prvi sljedeći projekt Dom kulture »težak« 43,1 milijun kuna

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održana je treća konferencija za javnost o provedbi Intervencijskoga plana Grada Benkovca. Konferenciju je otvorila i nazočne pozdravila članica Jedinice za Intervencijski plan, asistentica na provedbi IP-a Josipa Rubelj.
Više o aktivnostima na provedbi IP-a, u kojim fazama se prijavljeni projekti nalaze sada, koje aktivnosti su odrađene te koje aktivnosti slijede u daljnjoj provedbi do 2023. godine kroz prezentaciju je predstavila Paulina Kulaš, zamjenica gradonačelnika Grada Benkovca, ujedno i voditeljica Jedinice Intervencijskog plana.

Projekt započet prije četri godine završava 2023.

- Kada smo razvijali IP imali smo viziju kakav Benkovac želimo 2023. godine, a to je da Grad Benkovac bude ugodan za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Kroz tu viziju smo definirali određene ciljeve koji se odnose na naš prostor, na gospodarstvo i društveni status. Prostorno smo htjeli iskoristiti sve potencijale koje imamo na ovom području, valorizirati ih i staviti u funkciju da Grad Benkovac postane središte društvenog života Ravnih Kotara i Bukovice, podignuti standard života našim stanovnicima, a gospodarstvu ojačati i povećati kapacitete da bi se dalje mogli razvijati mali i srednji poduzetnici, kazala je Paulina Kulaš.

IP težak 25 milijuna eura

Ukupna vrijednost IInterrvencijskog projekata započetog prije četiri godine a iznosi 25 milijuna eura, 85 posto su sredstva Europske unije, 15 posto su nacionalna sredstva iz proračuna RH od čega je 12 posto sredstava neposredno iz Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova EU dok su 3 posto sredstva Grada Benkovca.Tijekom 2020. godine započet će radovi na izgradnji Doma kulture u vrijednosti 41,1 milijun kuna, na izgradnji rekonstrukcije i sanacije nerazvrstanih cesta u iznosu od 38,3 milijuna kuna, na mjesnim vodovodnim mrežama u naselju Podgrađe i Nadin 2. faza u vrijednosti od 6,9 milijuna kuna. Također se nastavljaju radovi na Zavičajnom muzeju u iznosu od 7,5 milijuna kuna, najavila je Kulaš.
Osim početka radova, izvršit će se prijave društvenih domova u četiri naselja te prijava za Tematske rute, Benkovački sajam i Uređenje Karinske plaže.

Projekti koji se provode kroz IP

1. Priprema projektne dokumentacije i jačanje kapaciteta za provedbu Intervencijskog plana – ukupna vrijednost projekta: 2.488.33,52 kuna. Razdoblje provedbe: od 18. srpnja 2017. do 18. prosinca 2021.

2. Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac (Nositelj: Zavičajni muzej Benkovac). Ukupna vrijednost projekta: 7.500.000,00 kuna

3. Benkovački sajam – unapređenje infrastrukture i valorizacija. Ukupna vrijednost projekta: 27.850.000,00 kuna

4. Rekonstrukcija i uređenje Stare gradske jezgre – 1. Faza: Ukupna vrijednost projekta: 16.314.124,23 kune. 2. faza – Planirana vrijednost projekta: 8.000.000,00 kuna

2. faza gradske jezgre – izrade projektne dokumentacije u tijeku (2 stambene zgrade za socijalno stanovanje, vanjska pozornica iza gradske knjižnice i srpski centar)

5. Vodovodne mreže u službi razvoja, nositelj Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac. Ukupna vrijednost projekta: 6.900.000,00 kuna.

6. Dom kulture Benkovac. Nositelj: Grad Benkovac. Partner: Udruga Vlajterego Benkovac i TZ Ravni Kotari. Ukupna vrijednost projekta: 43.094.175,74 kune.

7. Izgradnja komunalne infrastrukture Poslovne zone Benkovačko Selo – ukupna vrijednost projekta: 15.300.000,00 kuna.

8. Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih dječjih igrališta. Ukupna vrijednost projekta: 300.000,00 kuna.

9. Uređenje Karinske plaže i pripadajuće infrastrukture. Ukupna vrijednost projekta: 10.000.000,00 kuna.

10. Rekonstrukcija i sanacija nerazvrstanih cesta. Nositelj: Grad Benkovac, Partner: Razvojna agencija Grada Benkovca "BERA" i TZ Ravni Kotari. Ukupna vrijednost projekta: 38.338.389,66 kuna.

11. Razvoj tematskih ruta starih antičkih i srednjovjekovnih gradova na prostoru Grada Benkovca – do mora do Velebita preko Ravnih Kotara i Bukovice. Ukupna vrijednost projekta: 3.000.000,00 kuna.

12. Mreža domova. Ukupna vrijednost projekta: 10.000.000,00 kuna.

Prvi projekt u završnoj fazi

U samom središtu Benkovca u tijeku su radovi na prvom projektu Intervencijskog plana, "Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre - 1. faza". Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 17,1 milijun kuna.
Projekt obuhvaća uređenje gradske tržnice, okoliša i trga oko zgrade gradske uprave, rekonstrukciju buduće zgrade gradske uprave, rekonstrukciju postojeće zgrade gradske uprave i završetak popločavanja Branimirove šetnice, rekla je Kulaš.

Dvanaest projekata, troje nositelja

Intervencijski plan Grada Benkovca ima 12 projekata. Nositelji su Grad Benkovac (10), Vodovod i odvodnja Benkovac (1) i Zavičajni muzej Benkovac (1).

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Bizmark1
Velike su to pare za jedan malen i nerazvijen kraj. Tko ce to da vrati.Da se tih 97 / 85 posto vrati od turizma , industrije ,poljoprivrede i stocarstva. Mozda!