Tkonska kapitalna ulaganja 7,8 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Vladajući za, oporba protiv
Proračun je razvojan i usmjeren na mlade, kulturnu baštinu, socijalne potrebe, subvencije, proračunskog korisnika te udruge civilnog društva. Trudimo se raditi što više i što učinkovitije na dobrobit svih općinskih žitelja, kazao je Goran Mušćet, načelnik
Velimir BRKIĆ
Oporbeni vijećnici: Leon Rudić, Silvana Jakovljev, Boris Katičin, nedostaje Andrija Šandrić

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Tkon na otoku Pašmanu održanoj u četvrtak navečer pod predsjedanjem Branka Smoljana, rezultatom 5:3 donesena je odluka s kojom će žitelji tkonske općine (Tkon, Ugrinić) u novu 2020. godinu ući s općinskim proračunom teškim 11.075.350 kuna.
- Proračun je razvojan i usmjeren na mlade, kulturnu baštinu, socijalne potrebe, subvencije, proračunskog korisnika te udruge civilnog društva. Trudimo se raditi što više i što učinkovitije na dobrobit svih općinskih žitelja, kazao je Goran Mušćet, načelnik.
Za proračun je glasovalo svih pet vijećnika s Liste grupe građana Goran Mušćet (Branko Smoljan, Andrea Gotovina Ugrinić, Nikola Ugrinić, Romeo Radović, Anđelko Palaškov). Protiv predloženog proračuna je bila oporba, troje vijećnika s Liste grupe građana Boris Katičin (Boris Katičin, Silvana Jakovljev, Leon Rudić), dok je njihov kolega s liste Andrija Šandrić bio odsutan.

U proračunu ima lipih stvari

- U proračunu ima lipih stvari, međutim, prioriteti su vam krivi, nisu dobro posloženi. Što je sa zaobilaznicom i kanalizacijom, ja bih drugačije posložio proračun, poručio je Boris Katičin.
Proračun je u uvodu obrazložila Irena Lukačić, voditeljica općih, kadrovskih i financijsko računovodstvenih poslova. Potom je Mušćet pomoću slajdova ("power point" prezentacija), u gotovo pola sata sa sveobuhvatnom i nadasve detaljnom prezentacijom prezentirao proračun za 2020. godinu.
- Kapitalna ulaganja iznose 7.750.000 kuna ili čak 70 posto proračuna, ističe Mušćet.
Proračunom se, kaže Mušćet, i dalje osigurava zadovoljavajući društveni standard, a ne zanemaruje se ni donošenje važnih strategija koje su preduvjet za privlačenje sredstava iz EU fondova.

Studenac, Pustograd, Crnike, Đardin

- Za plažu Studenac je planirano ulaganje u iznosu od 1.700.000 kuna, a radovi će se odvijati u tri faze. U nastavku plaže Studenac je i klizište za čiju je sanaciju predviđeno 735.000 kuna. Za širokopojasni internet od EU fondova dobili smo 15.000 eura što znači da će općinski žitelji i gosti imati besplatni internet, elaborirao je Mušćet.
Na igralištu na Mulu će se postaviti gumirana podna podloga, a radovi s dokumentacijom će koštati 310.000 kuna. Za javnu rasvjetu s eko žaruljama od Poljane do Sovinja uložit će se 370.000 kuna.
- U sklopu EU projekta Arca Adriatica u okviru Programa prekogranične i teritorijalne suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska Općina Tkon će iduće godine za opremanje Interpretacijskog centra u Škraping centru i obnovu dva starohrvatska broda imati na raspolaganju čak 1.889.000 kuna, obznanio je Mušćet.

Brodska dizalica

Za nastavak obnove utvrde Pustograd, drugu fazu obnove zvonika župne crkve, Velikog tora Crnike i otplatu spomenika sv. Benedikta u proračunu je osigurano 562.500 kuna. Za dječje igralište Dječjeg vrtića Cvit 176.500 kuna, nerazvrstane ceste 150.000 kuna, park Đardin 70.000 kuna, mjesno groblje 35.000 kuna.
- Na zahtjev naših brodara za 170.000 kuna kupit će se brodska dizalica u luci Tkon. Sufinancirat će je profesionalni brodari i mještani koji imaju brodice, reći će Mušćet.
Osim navedenih na sjednici je aktivno i dobro pripremljen sudjelovao Zlatko Lukačić, novi općinski pročelnik. Financijski plan Dječjeg vrtića Ćok za 2020. godinu prezentirala je Ana Kuštera, ravnateljica. Zapisnik je vodila Vesna Brzić, administrativna tajnica.
Nakon tzv. proračunske sjednice već tradicionalno otišlo se na prigodni domjenak, u obližnjoj konobi poslužio se bakalar. Vijećnici oporbe se nisu odazvali.

Rekordni rezultati, širi se naturistički kamp

Iz vlastitih prihoda u iznosu od 200.000 kuna kupit će se zemljište u FKK Sovinje.
- Zasad su unutar FKK Sovinje kupljena tri veća zemljišta i kad se kupe tri manja Općina će biti u 100-postotnm vlasništvu naturističkog kampa. Štoviše, nekoliko posjednika kod FFK Sovinje bi nam željeli prodati zemljišta. Rado bi ih kupili, ali zasad nema dovoljno novca. Zato ćemo im ponuditi da ih ustupe u koncesiji te bi ih s vremenom i otkupili, najavio je Mušćet.
Dok drugi duž jadranske obale zatvaraju naturističke kampove Naturist camping FKK Sovinje obara sve rekorde. Kampom upravlja komunalno poduzeće Orlić d.o.o. i u 100-postotnom je vlasništvu Općine. U investicijskom ciklusu koji traje već tri godine uloženo je preko 3,5 milijuna kuna.
- U ovoj godini u kamp imamo ulaganja od čak 1,3 milijuna kuna. Uz proširenje kampa kupljena su dva kamping šatora i dvije mobilne kućice, popunjenost dviju je čak 160 dana, poručio je Dino Smoljan, direktor komunalnog poduzeća Orlić d.o.o.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)