Zdrava suradnja znanosti i poduzetništva - za procvat proizvodnje ljekovitog bilja

Slika korisnika martinazd
Završna konferencija projekta STRONGER vrijednog 979 tisuća eura
Uloga INOVacije u ovom projektu je okupiti, ojačati i povezati prerađivače ljekovitog bilja iz cijele jadranske Hrvatske. Zadarska županija ima velikog potencijala kad je riječ o preradi i proizvodnji ljekovitog bilja, samo treba zaljubljenike u ljekovito bilje educirati i potaknuti na širenje poslovanja, a ovim projektom im nastojimo otvoriti upravo takve mogućnosti, kaže Martina Vukašina
Marin GOSPIĆ
Proizvodi od ljekovitog bilja

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači Zadar jučer je održana završna konferencija »Predstavljanje rezultata projekta STRONGER Ustanove INOVAcija i Sveučilišta u Zadru«. U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu »Potencijali brendiranja ljekovitog bilja u Zadarskoj županiji«.
Cilj ove konferencije je upoznati javnost s navedenim projektom čija je provedba započela 1. studenoga 2017., a završava krajem ove godine, kao i njegovim rezultatima u Zadarskoj županiji, a posebno s iskustvima korisnika.

Studijsko putovanje u Provansu

Riječ je o projektu »Zajedno jači - Razvoj proizvoda i internacionalizacija - STRONGER« koji je financiran iz prekograničnog programa Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Nositelj projekta je CTR d.o.o - Razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a partneri su Asocijacija poslovnih žena Crne Gore i Udruženje poslovnih žena u BiH, dok s hrvatske strane, uz Ustanovu INOVAcija, sudjeluje i Sveučilište u Zadru.
Zadar je jedini od projektnih partnera koji je zastupljen s čak dvije ustanove.
Kako nam je kazala voditeljica projekta Stronger iz Ustanove INOVAcija Martina Vukašina projekt je okupio više od pedeset korisnika, zaljubljenika u ljekovito bilje s područja jadranske Hrvatske, od početno zamišljenih pet korisnika.


»Sveučilište je kroz projekt dodatno opremilo laboratorij s raznim uređajima koji će pomoći pri analizi kvalitete proizvoda, te njegovoj preradi i sl.«

Tea BEZJAK

- Uloga INOVacije u ovom projektu je okupiti, ojačati i povezati prerađivače ljekovitog bilja iz cijele jadranske Hrvatske. Zadarska županija ima velikog potencijala kad je riječ o preradi i proizvodnji ljekovitog bilja, samo treba zaljubljenike u ljekovito bilje educirati i potaknuti na širenje poslovanja, a ovim projektom im nastojimo otvoriti upravo takve mogućnosti, kaže Martina Vukašina, te navodi kako najbolji primjer brendiranja ljekovitog bilja dolazi iz francuske Provanse. Kako bi im se približio taj najbolji primjer brendiranja ljekovita bilja, za korisnike projekta je u srpnju ove godine bilo organizirano studijsko putovanje u tu regiju u Francuskoj.

Da ljekovito bilje ne bude hobi

Inače, velika vrijednost projekta je i njegovo povezivanje s Centrom za razvoj i edukaciju u Poličniku koji je u okviru projekta opremljen namještajem i IT opremom, te je tako stvorena baza za nastavak projekta, koji iako završava zapravo tek započinje s otvaranjem mogućnosti za potencijalne poduzetnike u ovoj gospodarskoj grani, kao i za nove projekte, putem radionica i dr.
- Većina korisnika projekta su tek početnici i bave se ljekovitim biljem više iz hobija, ali ih se projektom želi potaknuti na stvaranje vlastita obrta, jer zadarsko područje za to nudi dobre mogućnosti i uvjete, kaže još Martina Vukašina.
Tea Bezjak sa Sveučilišta u Zadru naglašava da je projekt povezao znanost s poduzetništvom, te navodi kako su djetanici sveučilišnog Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu kao članovi projektnog tima značajno pridonijeli projektu svojim znanjem.
- Sveučilište je kroz projekt dodatno opremilo laboratorij s raznim uređajima koji će pomoći pri analizi kvalitete proizvoda, te njegovoj preradi i sl., ističe Tea Bezjak.
Sudionicima završne konferencije projekta STRONGER Ustanove INOVAcija i Sveučilišta u Zadru, obratila se Katarina Colić, ravnateljica INOVAcije koja je, među ostalim, istaknula kako je suradnja znanosti i poduzetništva ključna za gospodarski razvoj, dok je prorektor za znanost Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Slaven Zjalić istaknuo da je Sveučilište pomoglo prenijeti znanje, uz nadu da će se obje ustanove ponovno naći zajedno na nekom sličnom projektu. Inače, ukupna vrijednost projekta iznosi 979.310,00 eura, od čega Ustanovi INOVAcija pripada 182.983,00 eura, a UNIZD 158.059,95 eura. Programom se osiguralo 85 posto bespovratnih sredstava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno