Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gripa stigla u Zadar!

Autor: Teuta Babajko Jamičić

13.01.2009. 23:00
Gripa stigla u Zadar!


Za sada u Zadru imamo dojave o manjim grupiranjima oboljelih sa simptomima nalik gripi, i to najčešće unutar obitelji, govori dr. Alan Medić te dodaje da se do kraja tjedna mogu očekivati i prvi službeni podaci o broju oboljelih od gripe u Zadru, odnosno Zadarskoj županiji


U Hrvatsku je stigla gripa. Naime, Nacionalni centar za influencu Odjela za virologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ovih je dana identificirao virus gripe u dvoje bolesnika. Riječ je virusu tipa A, podtipa H3, koji je već zavladao Europom.
Istovremeno s identifikacijom virusa u Zagrebu, manja grupiranja oboljelih sa simptomima sličnima gripi registrirana su u svim krajevima Hrvatske pa tako i u Zadru, što nam je i potvrdio dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo. Shodno tome, Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je obavijestio liječnike obiteljske medicine da krenu sa službenim prijavama oboljelih od gripe.
– U Nacionalnom centru za influencu Odjela za virologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izoliran je virus gripe tipa A, podtipa H3, nakon čega su i liječnici obiteljske medicine jučer dobili obavijest da mogu krenuti sa službenim prijavljivanjem oboljelih od gripe. Za sada u Zadru imamo dojave o manjim grupiranjima oboljelih sa simptomima nalik gripi, i to najčešće unutar obitelji, govori dr. Alan Medić te dodaje da se do kraja tjedna mogu očekivati i prvi službeni podaci o broju oboljelih od gripe u Zadru, odnosno Zadarskoj županiji.
Također do kraja tjedna, kako ističe dr. Medić, moguće se još uvijek cijepiti protiv gripe. Naime, zadarski Zavod za javno zdravstvo za ovogodišnju sezonu gripe naručio je 20 tisuća doza cjepiva, i gotova sva su potrošena, što najbolje govori kako je velik broj ljudi, prvenstveno onih koji spadaju u rizične skupine, zaštićen od gripe.
– Dvadeset tisuća doza cjepiva, koliko smo naručili za ovogodišnju sezonu gripe, gotovo da su u potpunosti potrošena. No, oni koji se nisu do sada cijepili to mogu učiniti do kraja tjedna, nakon čega prestajemo s cijepljenjem. Što se tiče same gripe, ove godine došla je nešto ranije nego proteklih sezona. Iako je njezin tijek nemoguće predvidjeti, očekujemo nešto veći broj oboljelih nego ranijih godina, kaže dr. Medić, podsjećajući kako je tijekom prošlogodišnje sezone gripe na zadarskom području službeno registrirano 1.028 oboljelih osoba.


 SIMPTOMI




Simptomi gripe su visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a kod djece nerijetko i mučnina, odnosno povraćanje. Uz to, mogu se pojaviti kašalj i šmrcanje, simptomi inače izraženiji kod prehlade.
Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge.