Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Humanitarna izložba za dječaka oboljelog od mikrocefalije

13.01.2011. 23:00
Humanitarna izložba za dječaka oboljelog od mikrocefalije


Jučer je u Gradskoj loži otvorena humanitarna izložba od koje je prihod namijenjen pomoći u liječenju četverogodišnjeg Marka Baljaka oboljelog od mikrocefalije. Organizator ove akcije je Lions club Zadar, a najzaslužniji za realizaciju su zadarski umjetnici među kojima su i članovi Lions cluba. Jučerašnjem otvorenju izložbe odazvali su se tako predstavnici Lions cluba, Narodnog muzeja, Zadarske županije, otac malog Marka, Mladen Baljak, te predstavnici Općine Poličnik, koji, s obzirom da je Marko Baljak iz Lovinca koji pripada spomenutoj općini, podržavaju svaku pomoć za njihovog malenog mještanina. Pozdravivši sve okupljene, osobito Stipu Zrilića, župana Zadarske županije, prisutnima se obratila Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja.
– Humanitarno i humanost pojmovi su koje često susrećemo i koji još jednom zaslužuju da budu naglašeni. Humana djela su ona koja čine humanost, a to su dobrota, ljubav, nesebičnost, strpljivost i odricanje. Humanost je humanitarna pomoć nekom drugom, koja se pruža u različitim oblicima, pri čemu je način na koji se ta pomoć pruža potpuno nebitan, kazala je Peroš, naglasivši kako su članavi Lions cluba u suradnji s brojnim zadarskim umjetnicima organizirali ovu akciju kako bi uljepšali i olakšali djetinstvo svojeg malog sugrađanina.
Pozdravnim riječima prisutnima se obratila i Lada Šokota, predsjednica Lions cluba, nakon čega je ovu humanitarnu izložbu proglasila otvorenom.
– Mi ovu godinu volimo nazivati “lionističkom” godinom jer upravo ove godine Lions club obilježava sto godina postojanja. S obzirom da u kodeksu časti našeg kluba kao jedna od najvažnijih stoji pomoć potrebitima i zato vijest o dječaku Marku kojemu je potrebna pomoć u liječenju nismo mogli zanemariti, kazala je Šokota zahvalivši se svim umjetnicima koji su dali svoj veliki doprinos ovoj akciji.
Riječ je mahom o Zadranima, autorima ukupno 30 slika i fotografija i to Josi Špralji, Ivi Govorčinu, Nevenki Benini, Dušku Beniniju, Ivanu Šuliću Brki, Zvonku Govorčinu, Rini Villani, Maji Pavin Radaljac, Adamu Marušiću, Draganu Jelaviću, Filipu Brali, Vladimiru Ivanovu, Željku Karavidi, Zvonku Kucelinu, Juri Miškoviću i Mladenu Radoloviću Mrlja.
 


Mjesec dana vježbanja čak 10 tisuća kuna


Marko Baljak iz Lovinca dječak je kojemu se život zakomplicirao odmah pri rođenju, jer tog dana, 4. travnja 2007. godine, nakon nepredviđenih komplikacija, Marko je rođen “carskim rezom”. No za njega i njegovu obitelj tek tada započinje borba, jer Marko je prvih 20 minuta nakon rođenja bio klinički mrtav, što je uzrokovalo teška oštećenja mozga. Ubrzo mu je dijagnosticirana microcephalia, koja podrazumijeva oštećenje motorike. Splet ovih nesretnih okolnosti razlog su zbog kojeg Marko danas, iako zna i želi pružiti ljubav, borben je i hrabar dječak, još ne može hodati, sjediti i držati glavu, još ne govori i ne može uspostaviti komunikaciju s drugom osobom. Nakon što je većina liječnika utvrdila da za Marka ne postoje realne šanse za normalan život, njegovi roditelji nisu odustali. Tako su se u kolovozu ove godine uključili u zagrebačku Udrugu invalida cerebralne paralize “Snaga”, koja je za Marka razvila projekt integralne neurorehabilitacije, a koja se, prema prvim rezultatima, pokazala kao prava terapija za Marka. No problem je što terapija zahtijeva svakodnevne višesatne vježbe i stimulacije da bi se postigli očekivani rezultati, a samo mjesec dana redovitog vježbanja košta čak 10 tisuća kuna…