Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mlijeko poskupljuje s početkom veljače

13.01.2011. 23:00
Mlijeko poskupljuje s početkom veljače


Od početka veljače Meggle Hrvatska će biti prisiljena korigirati cijene dijela svog asortimana, a u skladu s kretanjem cijena sirovog mlijeka na europskom tržištu, što je dovelo i do povećanja cijena sirovina u Hrvatskoj, jer se cijena mlijeka u Hrvatskoj formira prema europskom prosjeku posljednja tri mjeseca, izvijestila je Sanja Šijanec, voditeljica Odjela razvoja ljudskih potencijala i odnosa s javnošću u osječkoj tvrtki Meggle Hrvatska.
Šijanec ističe da povećanje cijene mlijeka nije povezano s nedavnim zahtjevima proizvođača, u vezi s kojima pregovori još traju, već isključivo kretanjem cijena mlijeka na europskom tržištu.
– Zadnje povećanje cijene sirovine krajem 2009. godine amortizirali smo isključivo vlastitim resursima te ga nismo preslikali na cijene gotovih proizvoda. Tako cijene naših osnovnih proizvoda nisu bile korigirane od ožujka 2009., jedino je u nekim slučajevima, kada god je to bilo moguće, korekcija izvršena na niže, a kroz akcijske cijene na pojedinim proizvodima, kaže Šijanec, te dodaje kako će povećanja cijena biti minimalna, jer se brine o baznim, odnosno socijalnim proizvodima.
– I ovaj put smo povećanjem cijena pokrili isključivo povećanje naših ulaznih troškova. Ni jednom proizvođaču nije želja ni namjera povećanje cijene, a pogotovo u trenutnoj ekonomskoj situaciji, kada smo svjesni da svako povećanje cijena može dovesti do smanjenja potrošnje te smo zbog toga ovu korekciju i odgađali od listopada prošle godine kada su cijene počele rasti, kaže Sanja Šijanec. Poskupljenje svojih proizvoda najavio je i Dukat.
 


Puljić: Nema razloga za poskupljenje hrane


Ljerka Puljić, potpredsjednica Agrokora, komentirala je jučer kako rast cijene naftnih derivata neće dovesti do lančanih poskupljenja i povećanja cijena hrane. Ona međutim upozorava da se rast cijena žitarica događa već dulje vrijeme: “U protekloj žetvi je cijena pšenice bila viša od one koje smo platili 2009., ona je već u određenoj mjeri iskompenzirana kroz postojeće cijene. No, pitanje je u kojem će smjeru dalje ići cijene sirovina i tu je jedina mogućnost da dođe do poskupljenja hrane. Ne bih rekla da je to u ovom trenutku dramatično”, zaključila je Puljić.