Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Petnaest tisuća kuna za komforno zdravstveno

13.01.2011. 23:00
Petnaest tisuća kuna za komforno zdravstveno


Detalji o tome koje će točno usluge i po kolikoj cijeni nuditi HZZO još se ne znaju, no tvrde da se prava iz obveznog osiguranja sigurno neće smanjivati
 Da bi sebi osigurala više od osnovnog “paketa” zdravstvenih usluga koje dobiva preko državnog osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja, dvočlana obitelj kod privatnih osiguravatelja danas za minimalnu policu dodatnog zdravstvenog osiguranja treba ostaviti najmanje 1.500 kuna godišnje. Obitelj koja želi dodatno osigurati i dvoje djece te dobiti maksimalnu uslugu od čak 12 specijalističkih pregleda godišnje, cijeli niz laboratorijskih i dijagnostičkih pretraga te pravo na posebnu sobu i prehranu ili pratnju člana obitelji tijekom bolničkog liječenja u javnoj bolnici, na dodatno će zdravstveno osiguranje potrošiti više od 15.000 kuna godišnje, odnosno oko 1.300 kuna mjesečno.
Postojeći cjenici teško dostupni
Koliko bi buduće police dodatnog osiguranja koje pacijentima ponudi HZZO mogle koštati te hoće li se u okviru HZZO-ovih dodatnih paketa nuditi i posebni komfor za pacijente, meni i smještaj u bolničkim apartmanima, fizikalne terapije bez čekanja i druge pogodnosti, državna osiguravateljska kuća nije objavila jer je za sada donesen samo opći akt kojim su određena pravila, a detalji će se utvrđivati u trećem kvartalu ove godine. U HZZO-u tvrde i kako se prava i opseg usluga iz obveznog zdravstvenog osiguranja “ni u kojem slučaju neće smanjivati”.
– Dodatno zdravstveno osigurane uvodimo isključivo s namjerom poboljšanja zdravstvene skrbi, bez diranja u prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja – poručuju iz HZZO-a.
Postojeći cjenici dodatnog zdravstvenog osiguranja na hrvatskom osiguravateljskom tržištu danas su teško dostupni velikoj većini građana s prosječnim primanjima. Četveročlana obitelj s dvoje djece koja mjesečno raspolaže s prosječnom plaćom od 5.351 kune, a koja joj ne pokrije ni osnovne životne troškove, teško će se upustiti u dodatni trošak i osigurati oba roditelja za 258 kuna mjesečno, ili ukupno 3.096 kuna godišnje, za što bi, primjerice, kod Croatia zdravstvenog osiguranja dobila po jedan sistematski pregled, laboratorijske pretrage i par specijalističkih pregleda koje se uz malo više šetanja i čekanja može obaviti i u javnom zdravstvu.
Liječenje i u inozemstvu
Slična je situacija i kod drugih osiguravatelja, pa tako Grawe osiguranje uz osnovne preventivne police nudi i mogućnost plaćanja ugovorene naknade za svaki dan proveden u bolnici ili za operativni zahvat, čak i za liječenje izvan Hrvatske. U toj osiguravateljskoj kući međutim ističu kako im je, otkako je nastupila kriza, najprodavaniji osnovni, odnosno najjeftiniji paket zdravstvenog osiguranja koji uključuje sistematski pregled, tri specijalistička pregleda, i osnovne laboratorijske pretrage. Za tu uslugu jedan 30-godišnjak treba platiti godišnju premiju od 785 kuna, a za maksimalni paket 3.046 kuna godišnje.


Za starije skuplje


Nakon 40 godina izdaci se povećavaju, pa se mjesečna premijqa penje na 286 kuna, a godišnja premija za oboje supružnika na 3.552 kune. Paket za starije od 65. godine života, koji osim laboratorijskih i dijagnostičkih pretraga uključuje i kućnu njegu i rehabilitaciju u vrijednosti do 500 kuna godišnje, kreće se od 150 do 170 kuna mjesečno, što za umirovljenike nije mali izdatak.