Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Početak radova stvorio kolone

13.01.2011. 23:00
Početak radova stvorio kolone


Radovi bi trebali potrajati tri iduća mjeseca, dakle do 1. ožujka 2011. godine, od čega se našim sugrađanima diže kosa na glavi, s obzirom na to da se vrijeme vožnje od njihovih naselja do radnih mjesta, posebice rano ujutro od 8 do 9 te u satima kada većina završava s poslom od 14 do 16, utrostručilo
U srijedu 12. siječnja započeli su radovi na sustavu odvodnje II. faze projekta Jadran, odnosno izgradnji VII. faze kolektora visoke zone grada Zadra koji uključuje izgradnju fekalne i oborinske odvodnje, vrijednoj oko 11 milijuna kuna, a to je odmah jučer ujutro formiralo kolone na prometnicama koje su sada preopterećene zbog nove privremene regulacije prometa.
Prometni kaos dogodio se jer je u sadašnjoj fazi radova zatvoren dio ceste na zadarskoj Meladi i to u četiri pravca, od inače problematičnog raskrižja prema Putu Nina, Putu Bokanjca, Ulici Ivana Meštrovića te Ulici Franje Tuđmana, odnosno od kraja Ulice Ivana Meštrovića (iznad Marine, pored DV “Vruljica”) do početka Puta Nina, te od kraja Ulice Franje Tuđmana (iznad Vruljice) do početka Ulice Benka Benkovića.
Radovi bi trebali potrajati tri iduća mjeseca, dakle do 1. ožujka 2011. godine, od čega se našim sugrađanima “diže kosa” na glavi, s obzirom na to da se vrijeme vožnje od njihovih naselja do radnih mjesta, posebice rano ujutro od 8 do 9 te u satima kada većina završava s poslom od 14 do 16, utrostručilo.
Kao što je najavljeno u navedenom vremenu promet motornih vozila odvijat će se prema privremenoj regulaciji prometa. Radi složenosti radova i njihova trajanja prometnice u kojima se odvijaju radovi zatvorene su od srijede za sav promet, osim za vozila izvođača radova te stanara na tom području, a promet se otežano odvija obilaznim pravcima.
Promet s prometnice Put Nina preusmjeren je na Put Petrića, a zatim u Ulicu Ivana Gundulića. Promet s Puta Bokanjca preusmjerio se u Ulicu Benka Benkovića, ispred Lidla, na Ulicu Nikole Tesle, dok je promet iz Ulice Franje Tuđmana na raskrižju prije ulaska na prometnicu iznad Vruljice, koja vodi do Melade, preusmjeren lijevo u Ulicu Ivana Mažuranića prema HMP-u te desno u Ulicu Nikole Tesle prema Tehničkoj školi.
Prema prvim reakcijama građana dade se naslutiti da nisu baš dobro prihvatili novu regulaciju prometa koja ujutro, ali i poslijepodne najviše zagorčava život stanovnicima zapadnog dijela grada koji se zatvorenim prometnicama najčešće i kreću.
Naime, jučer ujutro od Puta Petrića preko ulice uz DV “Grigor Vitez”, preko Obale kneza Trpimira do Marine pa dalje prema Poluotoku našim sugrađanima do radnih mjesta trebalo je ni manje ni više nego pola sata, za dionicu ceste koja se automobilom u normalnim uvjetima prijeđe puno brže. Stoga su građani revoltirani gužvama u prometu koje često rezultiraju i kašnjenjima na radna mjesta, nakon čega su izloženi i kritikama poslodavaca.
No potrebno je puno strpljivosti za neko buduće dobro što se sada preporučuje građanima zapadnog dijela grada, ali kako radovi budu napredovali u smjeru kolektora Smiljevac, strpljenje kojeg u posljednje vrijema i nema baš previše trebat će i građanima centralnog, ali i istočnog dijela grada. Do kraja radova na određenim lokacijama, posebice na raskrižju kod Marine i Maraske, raskrižju kod HMP-a i Ureda državne uprave raskrižju ispod Gradske knjižnice prema mostu te raskrižju kod Raiffeisen banke prema Poluotoku, u slučaju potrebe u pomoć u regulaciji prometa uskočit će i djelatnici Prometne policije.