Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vlada ozakonila prodaju struje na Polančecov način

13.01.2011. 23:00
Vlada ozakonila prodaju struje na Polančecov način


Omogućavanje povlaštenog statusa tvrtkama iz inozemstva kad “postoji opravdani gospodarski interes , upravo je ono na što su se pozivale obrane Polančeca i Mravka
Šibenski TLM nastavit će proizvodnju jer će i dalje moći dobivati jeftiniju sirovinu iz mostaraskog Aluminija koji će pak od Hrvatske elektroprivrede dobivati struju po povlaštenim uvjetima. Samo radi nastavka tog posla Vlada je jučer predložila da se po hitnom postupku u Saboru izmijeni zakon o tržištu električne energije i time proiznala da bez prodaje jeftinije struje Aluminiju nema ni proizvodnje u TLM-u.
Takav je aranžman postao upitan nakon što je raskinut ugovor po kojem je HEP preko TLM-a prodavao jeftiniju struju Aluminiju, a Uskok je započeo istragu ugovora zbog kojeg su nekoliko mjeseci u zatvoru proveli bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak.
Politička snaga
Vlada novim zakonom predlaže da se poduzeću iz inozemstva može dati status kojeg imaju domaći kupci u slučaju kad za to “postoji opravdani gospodarski interes Republike Hrvatske”, odnosno kada ta inozemna tvrtka proizvodi sirovinu neophodnu za domaću industriju. Upravo je strateški interes države za nastavak proizvodnje u TLM-u bio motiv na koji su se pozivali Mravak i Polančec kad su branili ugovor po kojem je TLM od HEP-a dobivao jeftiniju struju i proslijeđivao je Aluminiju.
Takav je dogovor sada dobio i zakonsku, odnosno političku snagu, pa će zahtjev za prodajom struje Aluminiju morati podnijeti TLM, a odluku o količini struje i visini cijene donosit će Hrvatske energetska regulatorna agenvija (HERA).
Ono što su na sjednici Vlade u raspravi o predloženom zakonu kazali premijerka Jadranka Kosor i ministar gospodarstva Đuro Popijač ne ostavlja nikakvu dvojbu da se zakon mijenja isključivo zbog TLM-a i Aluminija.
– Na taj način ćemo omogućiti nastavak proizvodnje u TLM-u, dakle spašavanje izravno 800 radnih mjesta u Šibeniku i posredno svim kooperantima koji koriste aluminij iz TLM-a za svoje finalne proizvode, a to je još oko 1.500 radnih mjesta, pohvalio se Popijač.
Strateški interes
Premijerka Kosor poslala je poruku i političkim suparnicima pa je kazala kako se nada da će sada šibenski gradonačelnik SDP-ovac Ante Županović biti zadovoljan, jer je spominjao kako će biti prvi na barikadi ako se ne riješi problem TLM-a.
– Nadam se da će predložiti stranačkim kolegama da u Saboru podrže zakon, zaključila je Kosor.
Odvjetnici dvojice okrivljenika Ivana Mravka i Damira Polančeca uvjereni su kako će ovaj zakon i Vladino priznaje da je prodaja jeftinije struje Aluminiju strateški interes države dobro utjecati na položaj njihovih klijenata.
– Ova naknadna pamet će poboljšati Mravkovu i Polančecovu situaciju, pa što su oni drugo radili nego zbog gospodarskih interesa Hrvatske dogovorili taj ugovor. Ni Popijač ni novi šef HEP-a Leo Begović nisu htjeli potpisati novi ugovor jer su Mravak i Polančec završili u zatvoru, ali je struja i dalje u Aluminij išla po starom ugovoru iako on više nije vrijedio. Onda su zaključili da je bolje da Sabor o tome donese zakon. Ne možete uhapsiti baš cijeli Sabor, zar ne?, napominje Nobilo.
On je uvjeren i da Vlada donosi zakon kako bi zaštitila sebe, jer nitko u Vladi nije bio sretan zbog Nobilove najave da će kao svjedoka zvati i premijerku Kosor jer je ona potpisala ugovor o prodaji TLM-a domaćem konzorciju Adrijal.
Međutim, neki izvori bliski Vladi ističu da zakon ne može u potpunosti opravdati Mravka i Polančeca jer on tada nije vrijedio, a uz to u ugovore nisu bile ugrađene zaštitne klauzule pa se cijena struje Aluminiju, jer je ovisila o cijeni sirovina na burzama, spuštala ispod svake razine. Sada to, tvrde, neće biti moguće. Ističu i kako će od svega profitirati i HEP koji će zadržati važnog kupca. Prema nekim informacijama, Aluminij bi mogao dobiti i 30 posto jeftiniju struju od HEP-a.
 


Šerić: Sad je jasno da Mravak nije radio bez dogovora s Vladom


Branko Šerić, odvjetnik Ivana Mravka kazao nam je da bi ovaj zakon morao “puno toga promjeniti za njegova branjenika, ako ne pravno, onda životno”.
– Ako neće biti moguće, po principu kaznenog zakona, da se primjenjuje odredba povoljnija za klijenta, pa neće vrijediti odredbe zakona, one ipak životno mijenjaju puno toga. Pokazuju da je politička odluka, da je strateški interes Vlade prodavati jeftiniju struju Aluminiju. Time se vodio i Mravak i nemoguće je da je potpisao takvu odluku bez dogovora s Vladom, ističe Šerić.