Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HZZO dijabetičare ugrožava štednjom

13.01.2012. 23:00
HZZO dijabetičare ugrožava štednjom


Za kvalitetnu samokontrolu šećera nedovoljno je 1.500 dijagnostičkih traka, no trošak po pacijentu smanjen je za šest puta, kaže Branko Lulić


Maksimalni godišnji broj od 1.500 dijagnostičkih traka za kontrolu šećera u krvi za dijabetičare ovisne o inzulinu nedovoljan je za kvalitetnu samokontrolu šećera kod ovih pacijenata, tvrde u udrugama dijabetičara. Zbog ignorantskog stava HZZO-a, koji u novom pravilniku o ortopedskim pomagalima (donesen najesen, stupa na snagu od veljače) nije uvrstio njihove zahtjeve, dijabetičari će manjak trakica morati pokrivati sami, ili će – kako kažu – riskirati vlastito zdravlje.
– Ne slažemo se ni s kvotom od samo 100 dijagnostičkih traka godišnje za osobe sa šećernom bolešću koji se nalaze na oralnim antidijabeticima. Nedostatak kontrole i samokontrole dovodi do nesagledivih posljedica koje šećerna bolest može izazvati, od sljepoće, do dijalize, amputacije udova, moždanih i srčanih udara. Sve su te bolesti izuzetno skupe, bolne i teške za oboljelog, obitelj i društvenu zajednicu – upozorava Branko Lulić, predsjednik Splitskog dijabetičkog društva. Novim je pravilnikom, izračunao je Lulić, godišnji trošak dijagnostičkih trakica i lanceta po pacijentu smanjen za čak šest puta.
Po novom pravilniku HZZO dijabetičarima na inzulinu odobrava maksimalno 375 traka za tri mjeseca, ili 1.500 godišnje, a više od toga mogu dobiti samo djeca i trudnice. Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) uložit će zbog toga i pismeni prigovor HZZO-u.
– Osim spomenutih kategorija, ima i drugih šećeraša koji mogu imati problema u regulaciji i potrebu za većim brojem traka. U HZZO-u tvrde da na prijedlog dijabetologa Liječničko povjerenstvo HZZO-a odobrava veći broj traka, ali to nije tako – tvrdi Mensura Dražić, predsjednica KUZ-a koja to demantira na vlastitom primjeru.
– Liječničko je povjerenstvo ignoriralo preporuku mog dijabetologa za veći broj traka, a nitko ne pita mogu li, dok dva mjeseca čekam na rješenje HZZO-a, kupovati trakice od svoje mirovine. Nisam jedina kojoj se to događa, a tragično je da se nitko u HZZO-u ne pita kakve će troškove imati kad pacijent zbog nedovoljne samokontrole razvije komplikacije – upozorava Dražić.
Osim pacijenata, novi je pravilnik o ortopedskim pomagalima razljutio i ljekarnike. Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) zatražila je od Ministarstva zdravlja nadzor nad zakonitošću rada i općih akata HZZO-a, a spornim smatra odredbe pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite sa nezdravstvenim djelatnostima, u što spadaju specijalizirane prodavaonice za promet medicinskim proizvodima, kao i ukidanje plaćanja usluge za izdavanje ortopedskih pomagala. Postojeće zakonodavstvo, tvrde u ljekarničkoj komori, obvezuje zdravstvenu blagajnu da im plaća takve usluge. Ljekarnike smeta i što im je HZZO novim popisom pomagala ograničio izdavanje serijski proizvedenih medicinskih proizvoda, dok specijaliziranim prodavaonicama dozvoljava ne samo izdavanje, već i propisivanje pojedinih grupa medicinskih proizvoda.


Obiteljski liječnici pod pritiskom




U KUZ-u upozoravaju da su i obiteljski liječnici izloženi prijetnjama i kaznama ako prekorače propisani broj traka, te tvrde da je cijeli postupak usmjeren protiv interesa pacijenta i njegovog zdravlja. “Priče o tome da neki pacijenti zloupotrebljavaju situaciju i preprodaju trake samo su izgovor državnoj administraciji da štedi na nama”, smatra Mensura Dražić.