Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Iako nemoćni, štićenici su snaga Crkve

13.01.2012. 23:00
Iako nemoćni, štićenici su snaga Crkve


Kao što kažemo da su mladi nada Crkve, društva i naroda, za ljude u potrebama i u godinama kojima su potrebne naša pomoć i ruka pomoćnica, kažemo da su oni snaga Crkve, kazao je mons. Želimir Puljić


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je misno slavlje u Domu za odrasle osobe u Zemuniku, u sklopu blagdanskih događanja i pastoralnog posjeta župi Zemunik.  
Svetoj misi je nazočio i župnik don Zdenko Dundović koji je na početku pozdravio mons. Puljića. Don Zdenko u sklopu svojih obveza vodi i pastoralnu brigu za štićenike Doma u Zemuniku, dijeli im sakramente te predvodi euharistiju. Kad je potrebno bolesnicima i nemoćnima podijeli i sakrament bolesničkog pomazanja.
Zahvalnost za brigu i skrb
 Kako nam je kazala Nataša Petrušić, ravnateljica Doma, nadbiskupov posjet štićenicima puno znači, kao ohrabrenje, snaga i pomoć na njihovom putu. U Domu je ukupno 150 štićenika.
– Drago mi je da nadbiskupov prvi posjet našoj župi jest baš u ovom prostoru, gdje ste vi potrebni naše pažnje i ljubavi. Crkva na ovaj način želi pokazati svoju osjetljivost, brigu i ljubav u svakom smislu, a osobito u ovom pastoralnom, rekao je don Zdenko Dundović na početku misnog slavlja.
 Nadbiskup se zahvalio svima na pozivu za ovaj euharistijski susret, kao i ravnateljici i djelatnicima za njihov rad. Župniku je izrazio zahvalnost za brigu i skrb koje pokazuje kad obilazi štićenike, dijeli svete tajne i s njima slavi misu.
– Htio bih vam svojim posjetom dati riječ utjehe i poticaja da s Riječju Božjom i euharistijom provodite svoje dana ovdje. Kao što kažemo da su mladi nada Crkve, društva i naroda, za ljude u potrebama i u godinama kojima su potrebne naša pomoć i ruka pomoćnica, kažemo da su oni snaga Crkve. Vi ste, iako nemoćni, snaga Crkve ako znate svoju starost, svoju bolest i nemoć prikazati Gospodinu i od njega moliti pomoć. To je veliki dar i mjesto pri Crkvi koja skrbi o vama. Za to treba vjera, jer bez nje ne možemo ništa, poručio je mons. Puljić. Zatim je protumačio evanđeoski tekst o ozdravljenju uzetoga, kojeg je nazvao prekrasnim primjerom vrhunske vjere.
Euharistijska gozba
– Mi ovdje prisustvujemo euharistijskoj gozbi koja je najviše čudo koje se može izvesti na ovome svijetu. Upravo na tom mjestu u Kafarnaumu, Isus je najavio ono što se danas ovdje događa i ono što se događa svaki put kada svećenik slavi misu. U Kafarnaumu je najavio da će sebe dati nama za hranu. To je ponovio u dvorani Posljednje večere na Veliki četvrtak kada je prvi put slavio euharistiju i od tada svaki puta kada svećenik slavi misu na oltaru obnavlja se čudo Isusova dolaska, čudo njegova sebedarja, kazao je zadarski nadbiskup. Dodao je da je Krist po euharistiji i svome tijelu u svetoj pričesti popudbina i snaga na čovjekovom životnom putu.
– Isus je došao da bude trajno s nama i da ostane s nama. Neću vas ostaviti same, s vama sam, i bit ću s vama do konca svijeta. Tako je Krist među nama, po svojim sakramentima, i onda kad se ispovijedate, vi Isusa susrećete. I kada misu slavite, on je tu među vama. I kada ste bolesni pa bolesničko pomazanje tražite da vam bude snaga, Isus dolazi. On vas maže, on vam snagu daje. Isus je trajno s nama. Zato nema ljepše i veće zahvale osim ove kojom možemo euharistijskom žrtvom njemu zahvaliti, zaključio je mons. Želimir Puljić. Na kraju svete mise poželio je štićenicima i djelatnicima Doma da ih u ovoj godini prati snaga Božja te snaga njegove riječi i euharistije.
 Štićenici Doma su tijekom euharistije pjevali božićne pjesme, od kojih su za kraj odabrali “Veseli se Majko Božja”.