Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MOL produljenje hrvatskih dioničarskih prava u Ini uvjetovao izdvajanjem plinskog biznisa

13.01.2012. 23:00
MOL produljenje hrvatskih dioničarskih prava u Ini uvjetovao izdvajanjem plinskog biznisa


Proces Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL nastavit će se tek 23. veljače, do kad bi se predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić trebao vratiti s operacije koljena


Mađarski MOL uvjetovao je produljenje određenih prava Hrvatskoj izdvajanjem nerentabilnog plinskog biznisa iz poslovanja Ine. To je jučer na suđenju Ivi Sanaderu posvjedočio Zvonimir Novak bivši tajnik kabineta ministra gospodarstva. Novak je sudjelovao na sedam ili osam sastanaka 2008. godine, na kojima se raspravljalo o promjenama međudioničarskog ugovora MOL-a i Vlade, te izdvajanju plinskog biznisa. Kao tajnik Polančecovog kabineta, sudjelovao je kao administrativna pomoć na tri sastanka Vladinog povjerenstva, te na Polančecovim sastancima s predstavnicima Ine i MOL-a.
– Vidio sam to kao trgovinu. Vi ćete nas riješiti plinskog biznisa koji nam stvara gubitke, a mi ćemo vam produljiti ta prava, kazao je Novak. Između ostalih, radi se o pravu prvokupa, lock upa i reotkupa mađarskog udjela u Ini, bez čega je, prema njegovom mišljenju, postojala opasnost da Hrvatska ne može kontrolirati Inu, pa i zbog pokušaja ruskih naftaša da preuzmu MOL.
Predstavnike MOL-a na sastancima o izdvajanju plinskog biznisa predvodio je osobno predsjednik uprave te kompanije Zsolt Hernadi. Prema Novakovom sjećanju, prije sastanaka napravljene su projekcije, koje su pokazivale da bi tvrtka Prirodni plin, koju je Vlada trebala preuzeti, samo u prvoj godini zabilježila gubitak od dvije milijarde kuna.
Na jučerašnjem ročištu u suđenju Sanaderu svjedočio je i Tomo Galić, bivši predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, koji je za potrebe pregovora s Mađarima sastavio tarifni sustav za prodaju plina.
Proces Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina – MOL nastavit će se tek 23. veljače, do kad bi se predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić trebao vratiti s operacije koljena. Kako je jučer najavio Turudić, ispitivanje ključnog svjedoka iz slučaja Ina -MOL, nekadašnjeg Sanaderovog prijatelja i vlasnika DIOKI-ja Roberta Ježića, održat će se 08. i 09. ožujka.
Sjednica optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Fimi-media trebala bi biti zakazana slijedećeg tjedna. Taj predmet još je kod suca istrage, a idućeg bi tjedna trebao biti dostavljen optužnom vijeću uz prigovore nezadovoljnih okrivljenika. Sanaderova obrana još nije odlučila hoće li uložiti prigovor na tu optužnicu. Optužno vijeće će po prigovorima odlučiti smatra li optužnicu protiv Sanadera, HDZ-a i ostalih okrivljenika, valjanom i pravomoćnom.