Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mrsić se ne boji novog vala nezaposlenosti

13.01.2012. 23:00
Mrsić se ne boji novog vala nezaposlenosti


Stanje je takvo kakvo je, od njega ne treba bježati. Učinit ćemo sve da se amortizira novi udar, poručio je Mirando Mrsić koji najavljuje niz promjena u politici zapošljavanja


U Hrvatskoj je krajem prosinca bilo nezaposleno 315.438 osoba ili 13.358 osoba više nego u studenom prošle godine. I dok je na mjesečnoj razini nezaposlenost porasla 4,4 posto na godišnjoj razini došlo je do njenog smanjenja za 1,4 posto ili 4.407 osoba. Tijekom prosinca iz evidencije nezaposlenih ukupno je izašlo 18.328 osoba, što je 4,7 posto manje nego u istome mjesecu prošle godine. Od toga je zaposlena 8.331 osoba, dok je čak 9.997 osoba brisano iz evidencije zbog ostalih razloga, poput neredovitoga javljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije, umirovljenja. Istodobno, u evidenciju nezaposlenih prijavilo se 31.686 osoba, što je 18,5 posto više nego istoga mjeseca prošle godine. U ukupnom broju novoprijavljenih 27.749 osoba (87,6 posto) imalo je prethodno radno iskustvo.
Bolje planiranje
Podatak o ukupnom broju nezaposlenih objavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava predstavljajući u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje novu politiku na tržištu rada i zapošljavanja. Državna burza ubuduće će broj nezaposlenih objavljivati dva puta mjesečno na svojoj internetskoj stranici, a ministar bi volio da se taj podatak dnevno ažurira. No, tehničke mogućnosti to ne dopuštaju, podaci ne bi bili vjerodostojni s obzirom na zakonske rokove u kojima se radnika pri zapošljavanju prijavljuje na obavezna osiguranja.
– Ne bojimo se novog vala nezaposlenosti. Stanje je takvo kakvo je, od njega ne treba bježati. Učinit ćemo sve da se amortizira novi udar – ustvrdio je Mrsić na novinarski upit boji li se novog vala nezaposlenosti s obzirom na procjene ekonomista o 50 tisuća novih otkaza u ovoj godini. Iako je nezaposlenost rastuća i visoka Mrsić to ne smatra lošom vijesti već jednim od brojeva koji će ministarstvu i HZZ-u pomoći da bolje planiraju i provode politiku zapošljavanja.
Ništa konkretno
No, ministar ističe kako na visoku nezaposlenosti negativno utječe previsoka cijena rada.
– Smanjenje smanjenje cijene rada za 10 posto potaknulo bi povećanje zaposlenosti za pet posto, naglasio je Mrsić dodajući da to nije poruka da treba smanjiti plaće već porezno opterećenje. Pritom Mrsić ističe porezno rasterećenje niskokvalificiranih radnika, odnosno niskih plaća. HZZ će se ubuduće decentralizirati kako bi se o mjerama aktivne politike zapošljavanja odlučivalo u skladu s potrebama na lokalnoj razini, jer kako je kazao Mrsić, potrebe Damlacije i Slavonije nisu iste. Ministar najavljuje niz promjena u politici zapošljavanja i mjerama aktivne politike, međutim ništa konkretno se u petak nije čulo. Štoviše, uglavnom je riječ o idejama koje su odavno poznate, za neke postoji i zakonska podloga, no praktična realizacija je nikakva. Tako se najavljuje legalizacija neformalnog rada uz zakonske sankcije, aktiviranje dugotrajno nezaposlenih, jačanje mjera zapošljavanja, uvođenja rada na daljinu, što postoji još iz vremena kada je Davorko Vidović bio ministar rada.
Osim na stariju radnu snagu, žene, nezaposlene sa “zastarjelim zanimanjima” pozornost će se posvetiti mladima kako bi uz pomoć mjera politike zapošljavanja stekli iskustvo (takve mjere volontiranja ili rada bez zasnivanaj radnog odnosa već postoje i dobro su prihvaćene na tržištu). Preustrojem HZZ-a nastojat će se povećati broj savjetnika za zapošljavanje. Sada, naime, na jednog savjetnika dolazi 800 nezaposlenih, a za efikasniju aktivnu politiku zapošljavanja omjer bi trebao biti jedan savjetnik na 300 nezaposlenih.


Fleksibilizacija radnog zakonodavstva




Dok je prije nekoliko dana resorni ministar sindikatima poručio kako fleksibilizacije tržišta rada neće biti, na burzi je govoreći o mjerama politike zapošljavanja istaknuta i fleksibilizacija radnog zakonodavstva uz jačanje sigurnosti zaposlenja.
– Težit ćemo ostvarenju adekvatne naknade za nezaposlenost, ovisno o gospodarskom i socijalnom stanju u zemlji, ali samo za osobe koje aktivno traže posao i spremne su raditi, kazao je Mrsić, no jučer se nije mogla čuti niti jedna konkretna brojka.