Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nagradu za životno djelo dobio primarijus Sergio Padelin

13.01.2012. 23:00
Nagradu za životno djelo dobio primarijus Sergio Padelin


Nagradu za životno djelo dobio je prim. dr. sc. Sergio Padelin, specijalist psihijatrije, koji je kao začetnik borbe protiv alkoholizma na zadarskom području, u Biogradu na Moru 1978. godine ustrojio Klub liječenih alkoholičara, među prvim antiovisničkim klubovima u Hrvatskoj


Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Biograda na Moru, dodjelom javnih priznanja i nagrada te kulturno-zabavnim programom sinoć je u prepunoj sportskoj dvorani Sr ednje škole Biograd održana središnja proslava Dana grada, koji se održava na blagdan nebeske zaštitnice sv. Stošije.
Sjednicu, na kojoj su uz brojne uzvanike nazočili i predstavnici gradova prijatelja, otvorio je i više od 300 okupljenih pozdravio predsjednik Vijeća Tonči Šangulin.
– Prije pet godina mnogi su se smijali kada sam tvrdio da ćemo vrlo brzo prebaciti milijun noćenja. Tada je bilo pola milijuna noćenja, a protekle godine ostvareno je više od milijun noćenja. I to bez turističkog naselja Crvena luka koje se obnavlja. Štoviše, Biograd na Moru je danas među prvih 15 gradova u Hrvatskoj, naglasio je Knez pošto je nabrojio završene i započete komunalno-infrastrukture te najavio nove, kaže, koji će otvoriti stotine novih radnih mjesta.
Nazočne su pozdravili i zadarski župan Stipe Zrilić, saborski zastupnik Božidar Kalmeta te predstavnica Hrvata iz Mađarske Anđela Šokat Marković.
Svečanost je kulminirala u trenutku kada je biogradski gradonačelnik Ivan Knez potpisao sporazum o bratimljenju s Mirceom Havom, gradonačelnikom rumunjskog grada Alba Iulia (Bijeli Dvorac), koji je petnaesti biogradski grad-prijatelj.
Tijekom dodjele javnih priznanja i nagrada mnogi nisu mogli sakriti suze radosnice. Nagradu za životno djelo dobio je prim. dr. sc. Sergio Padelin, specijalist psihijatrije, koji je kao začetnik borbe protiv alkoholizma na zadarskom području, u Biogradu na Moru 1978. godine ustrojio Klub liječenih alkoholičara, među prvim antiovisničkim klubovima u Hrvatskoj. Nagradu je u ime nagrađenog primio njegov sin Mario Padelin.
Grb grada Biograda dodijeljen je dogradonačelniku Marijanu Stopferu, glavnom “krivcu” za 200 tisuća noćenja više, Adi Kordi, majstorici veza i goblena, Anti Brziću, Dariju Miletiću, Maji Jajčanin i Ivani Orlić za izraženu humanost u igri HTV-a “Pjevaj moju pjesmu” te ženskoj klapi “Moreta”. Godišnju nagradu grada Biograda dobili su Udruga inovatora Zadarske županije te Planinarsko društvo Belveder iz Biograda.
U kulturno-umjetničkom programu nastupila je klapa Kampanel i kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra. Voditeljica je bila novinarka Branka Pelicarić.
Nakon svečane sjednice biogradsko čelništvo za sve sudionike, goste i uzvanike upriličilo je domjenak.


“Oživljen” brod star pet stoljeća




Sinoćnja svečanost započela je spektakularno. Ispred dvorane prvi put je javnosti prikazana 10-metarska replika venecijanskoga trgovačkog broda, prije 500 godina potopljenog kod otočića Gnalić na izlazu Pašmanskog kanala. Brod su “oživjeli” betinski brodograditelji-kalafati. Vrijednost projekta je 400.000 kuna, a brod će tijekom turističke sezone biti izložen ispred biogradskog Zavičajnog muzeja.