Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Slika Biograda između dva svjetska rata

13.01.2012. 23:00
Slika Biograda između dva svjetska rata


Ovom izložbom pokušali smo dočarati sliku Biograda između dva svjetska rata i to kroz različita događanja iz svakodnevnog života na gospodarskom, kulturnom i političkom planu – Gorka Božulić


U povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana Svete Stošije u prostorijama Zavičajnog muzeja u Biogradu na Moru postavljena je izložba pod nazivom “Biograd između dva svjetska rata.”
– Prezentirana građa obuhvaća razdoblje od 1918. do 1941. godine, a brojne fotografije i dokumenti priča su sama za sebe, kazao je prilikom otvaranja izložbe ravnatelj muzeja Draženko Samardžić. Povijesni odjel biogradskog muzeja posjeduje bogatu građu iz navedenog razdoblja koja nikada nije prezentirana široj javnosti, te je ovo prilika da se barem dio toga muzejskog blaga izloži i predstavi žiteljima grada i uopće posjetiteljima. Ovu izložbu pripremila je viša muzejska savjetnica prof. Gorka Božulić.
– Ovom izložbom pokušali smo dočarati sliku Biograda između dva svjetska rata i to kroz različita događanja iz svakodnevnog života na gospodarskom, kulturnom i političkom planu. Pa, iako ova izložba obuhvaća jedno kraće razdoblje od svega dvadesetak godina, ona je posebno značajna u prvom redu zbog činjenice što je grad Biograd, nakon što je sedam stoljeća bio pod raznim drugim upravama, konačno vraćen matici zemlji. A također i zbog činjenice što je to vrijeme progresivnih gospodarskih kretanja, osobito turizma koji sve više grad Biograd pretvaraju u urbanu sredinu, no koja su istovremeno zaustavljena novim, Drugim svjetskim ratom koji je bio na pomolu, kazala je Božulić. Sama izložba je dokumentarnog tipa s puno pisane građe, a koncipirana je tako da je podijeljena na nekoliko tematskih cjelina. U njezinom prvom dijelu prezentirana je građa o događajima po raspadu Austro-Ugarske monarhije i pripojenja biogradskog područja matici zemlji. U drugoj tematskoj jedinici obrađena su događanja vezana uz Rapalski ugovor – III. okupacijsku zonu i Prvu talijansku okupaciju. Treća tematska jedinica obuhvaća oslobađanje od Talijana, osnivanje Kotara Biograd, koji gubitkom Zadra preuzima ulogu centra za Sjevernu Dalmaciju i šire, a u sastavu su mu općine Zemunik, Biograd a jedno vrijeme i Pag. Slijedi osnivanje i sastav Primorske banovine, a nakon toga slijede prikazi događanja na gospodarskom i kulturnom planu kotara Biograd, s naglaskom na istoimenu općinu. Tako se mogu vidjeti počeci razvoja turizma na ovom području, otvaranjem hotela Ilirije, Bolnice za TBC kosti, današnje Specijalne bolnice za ortopediju, izgradnja elektrane, vodovoda, škole, čitaonice, osnivanje loznog i voćnog rasadnika Sokoluša, te osnivanje Ergele na Jankolovici i slično. U jednoj od tematskih jedinica vidljiva su i politička previranja u to vrijeme, uvođenje apsolutizma, hapšenja i druga događanja, a koja su neposredno prethodila Drugom svjetskom ratu. Posjetitelji izložbe imali su prilike čuti, vidjeti i pročitati još puno zanimljivih događanja vezanih uz navedeni period, a sama izložba popraćena je i bogatim i kvalitetnim katalogom.
Ovu izložbu u nazočnosti velikog broja posjetitelja otvorila je Anka Merdić, dopredsjednica biogradskog gradskog vijeća, a biti će otvorena cijelu godinu.